Familie Weylandt te gast op Giro-dag waarop WW Special 108 werd herdacht

Wouter Weylandt zit voor eeuwig in het hart van de Giro. Gisteren hield de Ronde van Italië tijdens de derde etappe, tevens de laatste Deense dag, een herdenkingsrit voor 'WW Special 108'. Door de plotse dood van de burgemeester van het stadje Horsens kleurde alles ineens zoveel donkerder.

Sempre con noi. Voor altijd bij ons. Dat waren de eenvoudige woorden op de rouwkrans die de organisatie van de Giro vorig jaar op het graf legde van Wouter Weylandt. De nieuwe Girobaas Michele Acquarone voegde de daad bij het woord en inviteerde de familie van de vorig jaar verongelukte Gentenaar zondag naar Denemarken. Hij nam gisteravond de ouders, weduwe, zus en schoonbroer mee tot de Giro ergens in de buurt van de voor ons land altijd vervloekte Passo del Bocco is beland.

Op de eerste rij bij de startboog hadden de renners van RadioShack-Nissan-Trek postgevat. Rechts van hen, naast Jan Bakelants, stond WW's Amerikaans-Gentse vriend Tyler Farrar. De handen in elkaar gevouwen op het stuur. Naast de boog van de start stonden de ouders Eric en Nele Weylandt, zijn weduwe An-Sophie in passend roze, zijn zus Elke, schoonbroer Michael, en makelaar Jef Van den Bosch. Hij begeleidde de familie vanaf het allereerste moment dat 'WW Special' (zijn koosnaampje, nvdr.) de fatale crash op 9 mei 2011 maakte. Het getal 108 verwijst naar zijn rugnummer dat organisator RCS sindsdien niet meer gebruikt.

Speech van zus Elke

De kranige zus Elke las in het Engels een boodschap voor. Ze dankte de organisatie, Italië en de fans voor de warmte die de familie sindsdien ontvangt. 'We zijn blij dat de derde etappe de naam van Wouter draagt en dat er zoveel medeleven is. Het getal 108 heeft voor ons een heel speciale betekenis gekregen. We danken ook de renners omdat ze over het lijden heen ondanks alles van wielrennen zo'n mooie sport maken.'

Daarna liet Elke een foto van haar onfortuinlijke broer op. Het plaatje werd de hemel ingetrokken door vier roze ballonnetjes. Op de foto prijkte een dolgelukkige Wouter Weylandt toen hij twee jaar geleden voor Quick Step de Giro-rit in het Nederlandse Middelburg won. Nadien volgde een witte lampion dezelfde weg. Toen het teken van hoop hoog boven de huizen verdween en iedereen applaudisseerde, stapte Fränk Schleck op de ouders af. Hij nam de zichtbaar geëmotioneerde Nele en vader Eric Weylandt in een innige omhelzing. De oudste van de Schlecks was de voorbije winter samen met Andy al even langsgeweest toen hij op de piste in Gent trainde.

Achter de familie Weylandt stond het schepencollege van Horsens dat sinds zondagmiddag in diepe rouw is gedompeld. De 56-jarige burgemeester Jan Tröjborg overleed aan een hartaanval terwijl hij een wielertoeristentocht reed om de Giro en het fietsen in eigen stad te promoten. Na de bekendmaking van zijn plotse dood sloeg de uitgelaten sfeer in Jutland van de voorbije dagen meteen om.

Lees de volledige reportage in Het Nieuwsblad van dinsdag 8 meiCorrigeer