Weylandt wint GP Samyn

Wouter Weylandt (Quick Step) heeft woensdag in Dour de 62ste editie van de GP Samyn (1.1) gewonnen. De 24-jarige Weylandt rekende na een koude, natte en zware wedstrijd over 191,9 km van Frameries naar Dour af met de Fransman Rémy Cusin en Björn Leukemans.
Op minder dan tien kilometer van de finish was Weylandt samen met Cusin en Leukemans weggereden van zes andere medevluchters. Markus Eichler reed alleen naar de vierde plaats en Roy Sentjens spurtte het snelst voor de laatste plaats in de topvijf.

Weylandt werd bij Quick Step niet geselecteerd voor Parijs-Nice. Met de overwinning fietste hij die ontgoocheling weg. Tegelijkertijd was het een eerbetoon aan de overleden Frederiek Nolf, die een van zijn beste vrienden was.

Ondanks de barre omstandigheden werd La Samyn een levendige wedstrijd. Na een snelle start met ruim 48 km in het eerste koersuur reed een kopgroep van acht weg met initiatiefnemer Lieuwe Westra, Benoit Vaugrenard, Jens Mouris, Françis De Greef, Kevin Seeldraeyers, Rémi Cusin, Bart Vanheule en Bertjan Lindeman.

De acht reden vlot naar een voorsprong van drie minuten. Op dat moment reed een groep van bijna zestig renners weg van de rest van het peloton. Frank Vandenbroucke was niet sterk genoeg om daarmee mee te kunnen.
Vooraan was Cusin de enige die zich niet wilde neerleggen bij de terugkeer van het eerste stuk van het peloton na 90 kilometer. Hij ging in zijn eentje verder en kreeg Sentjens, Weylandt, Eichler, Bakelants, Omloop, Vachot, Galland en in laatste instantie ook nog Leukemans bij zich. In het verkleumde peloton brak na een tijdje weerwerk de veer en de negen reden weg.

In de finale kwam het tot meerdere demarrages tot uiteindelijk Leukemans, Weylandt en de onvermoeibare Cusin wegreden van de rest op minder dan tien km van de streep. Leukemans probeerde nog alleen weg te komen, maar Weylandt was zo hongerig naar de overwinning dat hij in een mum van tijd opnieuw in het wiel van de Antwerpenaar zat. In de spurt was hij ook te sterk voor Cusin.

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES