Klein lichtpunt in tragedie: brandweerman redt koala

Klein lichtpunt in tragedie: brandweerman redt koala

Foto: ap

Een Australische brandweerman heeft een koalabeertje gered uit de gloeiende resten van een afgebrand terrein. Het was een klein lichtpuntje in de bosbrandtragedie in de Australische staat Victoria.
Toen brandweerman David Tree met zijn ploeg langsreed om eventuele nieuwe opflikkeringen van het vuur de kop in te drukken zag hij hoe het diertje zich een weg zocht tussen de gloeiende stoppels. Hij zette de vrachtwagen aan de kant en ging er achter aan.

'Ik houd van de natuur en ik heb vaker met koala’s te maken gehad', zei hij dinsdag. 'Het zijn niet de vriendelijkste dieren, maar ik wilde hem helpen.' De koala, die duidelijk pijn leed, stopte toen hij zag dat Tree achter hem aan kwam. 'Het was verbazingwekkend, hij keerde zich om, ging op zijn achterste zitten en keek me aan alsof hij zeggen wilde ’verlos me uit mijn lijden’. Toen Tree het diertje een fles water aan de lippen zette pakte het de fles aan alsof het heel gewoon was. 'Hij bleef naar de fles reiken, bijna als een baby.'

Medewerkers van faunabeheer die de koala onder hun hoede namen meldden Tree en zijn collega’s dat Sam, zoals ze hem hebben gedoopt, het goed maakt. En dat hij een ’zij’ blijkt te zijn.

Bij de branden ten noorden en oosten van Melbourne zijn al 181 mensen omgekomen. Zo’n duizend huizen zijn verwoest en duizenden hectaren bos en akkers afgebrand. Ook talloze dieren kwamen om, terwijl andere in paniek vluchtten. De dierenbescherming zei opvang te regelen voor vee en huisdieren.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees