Slipstream Chipotle wint ploegentijdrit Giro

Slipstream Chipotle wint ploegentijdrit Giro

Foto: reuters

Het Amerikaanse Slipstream Chipotle heeft zaterdag de eerste rit in de Ronde van Italië gewonnen, een ploegentijdrit over 28,5 km in de straten van Palermo.
Slipstream finishte na 26:32 en had aan de meet zes seconden voorsprong op het Deense CSC en zeven seconden op het Amerikaanse High Road. De Amerikaan Christian Vandevelde van Slipstream reed als eerste over de streep van zijn ploeg en is daardoor de eerste drager van de roze leiderstrui.

Winnen doet de 32-jarige Christian Vandevelde zelden. Drie keer slechts in een profcarrière die begon in 1998. Twee jaar geleden de Ronde van Luxemburg, vorig jaar met CSC de ploegentijdrit in Eindhoven en eerder dit jaar de tijdrit in de Ronde van de Sarthe. Dat hij nu de eerste leiderstrui mag dragen in de Ronde van Italië 2008 is voor de renner dan ook een hele eer. Zijn ploeg Slipstream-Chipotle stuurde niet David Millar naar de eerste plaats, maar wel de Amerikaan die van 1998 tot 2003 in dienst reed voor Lance Armstrong, vervolgens even op de sukkel was bij Liberty Seguros, maar daarna drie jaar lang een gewaardeerde pion was bij Team CSC. Nu stapte hij mee over naar de nieuwe Amerikaanse ploeg die zaterdag haar eerste grote succes boekte.

Dat die Amerikaanse ploeg kans maakte op de overwinning in de ploegentijdrit die de Giro opende, was een logische zaak. Als je hardrijders als David Millar, David Zabriskie en Magnus Backstedt in je team zitten hebt, behoor je tot de favorieten. Na een spannende race tikte de Amerikaanse ploeg zes seconden sneller aan dan Team CSC, zeven seconden vlugger dan High Road en negen seconden beter dan Liquigas.

De favorieten Danilo Di Luca en Paolo Savoldelli (LPR Brakes) en Alberto Contador, Andreas Klöden en Levi Leipheimer (Astana) verloren al een halve minuut. Andere teams met kandidaten voor de eindzege keken tegen een achterstand van bij de minuut of meer aan.

Quick Step eindigde op de negende plaats met een achterstand van 42 seconden en Silence-Lotto stelde teleur met de voorlaatste plaats op 1:18 van de winnaars.

Met Christian Vandevelde in het roze wordt zondag nog altijd op Sicilië de eerste rit in lijn gereden van Cefalu naar Agrigrento waar Luc Leblanc in 1994 wereldkampioen werd. De afstand bedraagt 207 km. Een eerste kans voor de spurters allicht.