Belgische gezondheidszorg op 12de plaats in Europese rangschikking

België heeft het twaalfde meest consumentvriendelijke gezondheidszorgsysteem van Europa. Dat blijkt uit de Euro Health Consumer Index (EHCI) 2008, een jaarlijkse ranglijst van de nationale gezondheidszorgsystemen in 31 landen, die donderdag werd gepresenteerd. België zakt jaar na jaar verder weg op de lijst, want was nog tiende in 2007, en zevende in 2006.
In zes categorieën, goed voor 34 prestatie-indicatoren, behaalt België dit jaar 661 punten op een totaal van 1.000. Winnaar Nederland scoort 839 punten.

Als redenen voor de tegenvallende prestatie van de Belgische gezondheidszorg, noemt Health Consumer Powerhouse, de organisatie voor analyse en informatie die de EHCI opstelt, onder meer de zwakke resultaten van de medische zorg ("poor medical outcomes"), de hoge resistentie tegen antibiotica, het beperkte succes bij het terugdringen van het aantal zelfmoorden, de slechte behandeling van diabetespatiënten en de vertragingen bij het prijzen en terugbetalen van nieuwe medicijnen.

Volgens dokter Arne Björnberg, onderzoeksdirecteur bij de EHCI is België "opvallend traag bij het aanbieden van nieuwe medicijnen aan de consumenten van zijn gezondheidszorg. Deze systematische vertraging, die vaak langer dan een jaar duurt, lijkt een invloed te hebben op de kwaliteit van de zorg en heeft een impact op de overleving van Belgische patiënten." Björnberg noemt het eveneens opvallend dat "het rapporteren van gegevens over de Belgische gezondheidszorg aan internationale instellingen bijna tien jaar achteroploopt".

De directeur van Health Consumer Powerhouse, Johan Hjertqvist, analyseerde de resultaten van de index voor België en meent dat "patiënten in België voordeel zouden halen uit een catalogus van medische zorgverleners, gerangschikt naar kwaliteit". Wel heeft België volgens Hjertqvist de EHCI-aanbevelingen van vorig jaar opgevolgd en patiënten meer betrokken bij het beslissingsproces.

Nederland, dat ook in 2005 het beste gezondheidszorgsysteem van Europa had, voert de ranglijst dit jaar aan voor Denemarken en Oostenrijk. De zes categorieën die onderzocht werden op basis van openbare statistieken, zijn: rechten en voorlichting van de patiënt, e-health, wachttijd voor de behandeling, resultaten, aanbod en dekking van diensten en farmaceutica.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees