Tyler Hamilton test opnieuw positief en stopt

De Amerikaan Tyler Hamilton (Rock Racing) is opnieuw positief bevonden op het gebruik van doping. In 2004 werd hij al twee jaar geschorst na een illegale bloedtransfusie. Hij riskeert nu een levenslange schorsing en kondigt dan ook aan met onmiddellijke ingang te stoppen met koersen.
De Amerikaan van Rock Racing werd betrapt op het gebruik van het verboden DHEA tijdens een controle buiten competitie begin februari. Volgens Hamilton was een vitaminesupplement de oorzaak van de positieve test, al was hij wel op de hoogte van de aanwezigheid van DHEA. Hij werd eerder al twee jaar geschorst in 2004.

'Niemand wist hier officieel van,' vertelt Hamilton aan de website cyclingnews.com. 'Ik nam een paar weken de tijd om mijn opties na te gaan. Ik wist dat het de stilte voor de storm was, maar ik wou mijn familie waarschuwen over wat er ging gebeuren en waar ik nu door moet.'

'Ik nam een verboden middel, dus ik zal elke straf die me wordt opgelegd moeten aanvaarden.' Hamilton worstelde al een tijdje met een depressie en gebruikte anti-depressiva.

'Wat ik deed was verkeerd en ja, ik wist dat DHEA op de lijst van verboden producten stond. Ik wist dat er een controle buiten competitie kon plaatsvinden, maar ik ging door een moeilijke tijd en was hopeloos. Ik nam gewoon een middel om mij beter te voelen, niet omwille van het verboden product dat erin zat.'

Hamilton is de regerende Amerikaanse kampioen en won in 2003 een rit in de Tour met een scheur in zijn sleutelbeen. In datzelfde jaar had hij ook al Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven.