Windows Vista en Youtube bij grootste technologiemissers

Windows Vista en Youtube bij grootste technologiemissers

Foto: rr

De superpopulaire videosite YouTube en Windows Vista van Microsoft zijn twee van de grootste technologiemissers ooit. Dat zegt Time Magazine in een lijstje met de tien grootste miskleunen van de IT-wereld. Ook Palm, fabrikant van zakcomputers, en Segway, bouwer van tweewielige voertuigen, hebben de dubieuze eer in de rangschikking voor te komen.
Dat YouTube als een mislukking omschreven wordt, komt misschien verrassend over. De site krijgt elke dag miljoenen surfers over de vloer en het is dé referentie op gebied van online video. Maar, zegt Time, geld verdienen aan YouTube doet niemand. Ook niet Google, die in 2006 1,65 miljard dollar betaalde om YouTube over te nemen.

Een van de redenen waarom YouTube nauwelijks geld verdiend heeft aan advertenties bij filmpjes, ligt aan de kwaliteit van de video's. Die is te laag, waardoor bedrijven liever hun merk niet met de filmpjes verbinden. De BMW's en Mercedessen van deze wereld hebben wellicht geen zin om geassocieerd te worden met filmpjes van pratende honden.

Komt daarbij dat het aanbieden van video op het internet veel geld kost aan YouTube. Geen inkomsten, veel uitgaven, dat is een mislukking, redeneert Time Magazine.

Tweemaal Microsoft
Windows Vista is een minder verrassende keuze. Van in het begin viel de nieuwe Windows een weinig enthousiast onthaal te beurt. Vista had een imagoprobleem: het was onduidelijk welke meerwaarde het bood en het draaide ook trager op pc's dan zijn voorganger, Windows XP.

Microsoft heeft nog een tweede product in de miskleunenrangschikking van Time. De Zune moest het antwoord van het softwarebedrijf zijn op het ongelooflijke succes van de iPod van Apple. Maar voor verschillende redenen kwam de Zune niet van de grond. Het is ook nooit buiten de V.S. uitgebracht.

Nog in de lijst van Time staan HD DVD (zowat de Betamax van het dvd-tijdperk), Gateway (een ooit belangrijke pc-fabrikant die door mismanagement faalde), Sirius XM (radio via de satelliet), Palm (ooit koning van de handhelds, nu zo goed als uitgerangeerd), Iridium (satelliettelefonie), Segway (tweewielige elektrische karretjes) en Vonage (een vroege Skype-alternatief om tegen betaling over het internet te telefoneren).

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees