Andre Greipel is kampioen van Vlaanderen

Andre Greipel is kampioen van Vlaanderen

Foto: vdb

De Duitser Andre Greipel (Team Columbia) heeft vrijdag in Koolskamp de 93e uitgave van het Kampioenschap van Vlaanderen (1.1) gewonnen. Greipel haalde het na 180 km in een massasprint voor de Nederlander Stefan Van Dijk en zijn landgenoot Andreas Stauff. Beste Belg was Niko Eeckhout met een vijfde plaats.
Al na goed 12 kilometer koers vormde zich een kopgroep van elf renners: Wouter Van Mechelen, Kevin Hulsmans, Kevin Seeldrayers, Sep Vanmarcke, Kenny De Ketele, de Italiaan Luca Paolini, de Amerikaan Jackson Stewart, de Japanner Yukihiro Doi, de Duitser Grischa Janorschke en de Nederlanders Servais Knaven en Bram Schmitz. Zij reden een maximale voorsprong bijeen van net iets meer dan drie minuten. Het peloton voerde net over halfkoers het tempo stelselmatig op. Met nog zo'n 45 kilometer voor de boeg trok het tweetal Johan Coenen en de Nederlander Jos Pronk in de tegenaanval. Leif Hoste zette zich op kop van het peloton en rekende meteen het tweetal in.

Net voor het ingaan van de laatste 20 kilometer zette de Nederlander Servais Knaven het op een lopen bij de kopgroep. Hij kon snel een kloof slaan, mede omdat zijn vroegere metgezellen de benen stilhielden en zich lieten inlopen door de grote groep. Met nog dertien kilometer te rijden smolt alles opnieuw samen en mochten de ploegen van de spurters zich opmaken voor een massasprint. Andy Cappelle trachtte deze nog te ontlopen maar zag al snel in dat zijn poging geen lang leven beschoren zou zijn. Niemand geraakte van dan af nog weg en in de daaropvolgende massasprint was de Duitser Andre Greipel de beste voor Stefan van Dijk en Andreas Stauff.