Mathilde en Maxima openen museum M

LEUVEN -

Vanmiddag werd in Leuven het nieuwe museum M officieel geopend. Prinses Mathilde en haar Nederlandse collega Máxima mochten de lintjes komen doorknippen.

De twee prinsessen maakten veel tijd vrij om met de toeschouwers een praatje te slaan. 

Enkele Vlaams-nationalistische actievoerders die zich tussen het publiek hadden gemengd, begonnen slogans te roepen tegen België. Ze werden onmiddellijk door de aanwezige politiemensen verwijderd en werden bestuurlijk aangehouden. Eén van de drie werd geïdentificeerd als een kopstuk van de Vlaams Belang Jongeren regio Leuven. 

Daarna werd het koninklijke bezoek ontvangen door burgemeester Louis Tobback en architect Stephane Béel en volgde een rondleiding in het museum.

Avontuurlijk 

M is niet zomaar de opvolger van het vroegere stedelijk museum Vander Kelen-Mertens. Het gebouw is een stuk groter geworden. Op een slimme manier verbond de architect Stéphane Beel nieuwe en oude gebouwen tot een avontuurlijk geheel.

M steekt van wal met een grote tentoonstelling over een van de belangrijkste Vlaamse Primitieven, de laat-middeleeuwse schilder Rogier Van der Weyden. Ook de hedendaagse kunstenaar Jan Vercruysse toont er zijn werk.

De eigen collectie van M omvat 46.000 kunstwerken.

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees