‘Fortis en Dexia meest kwetsbaar voor Griekse crisis’

BRUSSEL - Volgens een analist van Evolution Securities zijn de Belgische ‘banken’ het meest kwetsbaar voor de Griekse crisis.

Begin deze week vreesden de beurzen voor een besmetting van de Griekse crisis naar de banksector. Bij een schuldherschikking of een gedeeltelijk bankroet van Griekenland zullen de banken immers forse afwaarderingen moeten boeken op het staatspapier in hun portefeuilles. Daarom vragen de financiële markten zich luidop af welke Europese banken het felst getroffen zouden kunnen worden.

Volgens Arturo De Frias, een analist bij het Britse beurshuis Evolution Securities zijn er ‘drie banken veruit het meest kwetsbaar: ‘Fortis, Dexia en het Franse Crédit Agricole lopen volgens ons duidelijk de grootste risico’s’, verklaarde hij vandaag aan de financiële zender CNBC.

‘Fortis (dat eigenlijk een verzekeraar is en vandaag is omgedoopt in Ageas, nvdr;) loopt een groot risico, een risico dat hoger is dan vijftig procent van hun nettoactiefwaarde (net asset value, red)’, aldus De Frias. De risicoblootstelling van Dexia is volgens de analist ‘ongeveer dertig procent’ van de nettoactiefwaarde. Crédit Agricole is dan weer een speciaal geval omdat dat de buitenlandse bank is met de grootste dochter in Griekenland. Société Générale staat volgens hem vierde op de lijst.

Fortis Holding had eind 2009 naar eigen zeggen 4,1 miljard euro Grieks staatspapier in de portefeuille, naast 3 miljard euro Portugese en 2 miljard euro Spaanse staatsobligaties. Dexia heeft nog geen specifieke cijfers over zijn risicoblootstelling bekendgemaakt. 

 

 

 

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees