Overzicht: Oost-Vlaanderen

Zwalm Foto: Pierre Penninck

In Oost-Vlaanderen is de provinciale fase van het rampenplan opgeheven. Dat komt omdat het hoogtij van de Schelde voorbij is en er opnieuw geloosd kan worden in de Westerschelde ter hoogte van Terneuzen. Het provinciaal coordinatiecomité meldt maandagochtend dat er nergens problemen waren.

De provinciale fase van het rampenplan werd maandag om 01.20 uur opnieuw opgeheven. Nergens waren problemen omdat het overtollige water uit de Ringvaart en de Leie rond Gent op een gecontroleerde manier in het kanaal Gent-Terneuzen in Evergem geloosd werd. Ondertussen kan opnieuw van het kanaal Gent-Terneuzen in de Westerschelde geloosd worden ter hoogte van Terneuzen, omdat het hoogtij voorbij is.

Ninove kondigt opnieuw rampenplan af

In Ninove is het rampenplan maandagavond opnieuw afgekondigd nadat de muur van zandzakjes in het centrum het heeft begeven. Ruim vijftig woningen worden geëvacueerd en de burgemeester vraagt of burgers vrijwillig in de brandweerkazerne zandzakjes willen vullen.

'De woonwijk vanaf de Parklaan wordt door het opkomende water bedreigd', zegt burgemeester Michel Casteur. 'Een muur van zandzakjes die het centrum tegen het stijgende water van de Dender beschermde, is stilaan aan het begeven. Bewoners van bedreigde huizen worden vrijwillig geëvacueerd en naar het woonzorgcentrum Klateringen overgebracht.'

Volgens de burgemeester wonen ruim 100 mensen in de bedreigde zone. 'Aan de geëvacueerden vragen we hun elektriciteit af te sluiten.' De sporthal, het zwembad en de basisschool aan de Parklaan werden ook ontruimd. 'Door de dijkbreuk in Overboelaere en de afwateringen blijft het Denderpeil stijgen', zegt Casteur.

In Ninove blijft de Edingsesteenweg zeker nog de komende week afgesloten voor alle verkeer. Er is een wegomlegging van Edingen naar Ninove en voor het verkeer uit Halle en Brussel.

Bruggen afgesloten in Aalst

Aalst besliste maandagvoormiddag om het gemeentelijk rampenplan af te blazen. De Sint-Annabrug in het centrum van Aalst en de Denderbrug in deelgemeente Erembodegem blijven nog omhooggetrokken als gevolg van het hoge waterpeil. Het verkeer moet omrijden.

Omdat het peil van de Dender traag zakt, kan de Sint-Annabrug wellicht pas dinsdag naar beneden. De machinekamer van de Denderbrug in Erembodegem staat onder water. Experts kunnen pas dinsdag nagaan of er blijvende schade is. Mogelijk kan de hinder langer duren, zegt het stadsbestuur.

'We pompen wel nog in Aalst en de deelgemeenten Gijzegem en Hofstade. Er zijn geen woningen meer in gevaar,' aldus burgemeester Ilse Uyttersprot. In enkele wijken in Hofstade werden zondagnacht nog mensen geëvacueerd.

Twee scholen dicht in Geraardsbergen

In Geraardsbergen zullen door de aanhoudende wateroverlast twee scholen ook dinsdag gesloten blijven, meldt het stadsbestuur.

De basisschool Dender blijft dinsdag en woensdag dicht. De kleuters kunnen opgevangen worden in basisschool Centrum en de lagere schoolkinderen in het koninklijk atheneum. Het Technisch Instituut Sint Jozef is wel opnieuw open dinsdag en voor de avondlessen maandag.

Het middelbaar onderwijs van 't Karmelieten (het Sint-Jozefsinstituut) is dinsdag gesloten maar de lessen worden woensdag hervat. De leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar van 't Karmelieten wordt gevraagd om op dinsdagnamiddag te helpen met de opruimwerken.

In de Geraardsbergse deelgemeente Zandbergen is het waterpeil maandagmiddag op sommige plaatsen opnieuw gestegen. Behalve de wateroverlast worden de inwoners ook geplaagd door elektriciteitspannes, meldt het stadsbestuur. Het niveau van de Dender in het stadscentrum lijkt heel langzaam te dalen.

In deelgemeente Overboelare is in de omgeving van de Gaverstraat een elektriciteitscabine geraakt. De herstellingen kunnen pas starten als de cabine watervrij is. De bewoners zullen dus nog enige tijd zonder elektriciteit zitten en kunnen geëvacueerd worden. Het blijft afwachten wat er de volgende uren zal gebeuren en hoe snel het water afgevoerd wordt, aldus het stadsbestuur.

Grote schade in De Gavers

Op het provinciaal domein De Gavers is er grote schade. Op de camping staan 350 van de 450 caravans onder water. 'Het provinciaal domein is volledig door water omgeven', zegt burgemeester De Chou. 'Het water staat tot een meter hoog en 350 van de 450 caravans hebben schade. Het zwembad op het domein is zwaar getroffen. Het water bedreigt ook de technische ruimte, waar de machines en de verwarming staan.'

De gemeente Lebbeke blies zondagavond het gemeentelijk rampenplan af. 'Voor Lebbeke is de toestand in het centrum sterk verbeterd. De regio Denderbelle is gestabiliseerd en zijn geen kritische punten meer,' aldus adjunct-directeur Carl Haentjes van de brandweer Lebbeke. Er zijn nog twee mensen geëvacueerd in het OCMW-rusthuis van Lebbeke en een tiental straten blijft afgesloten.

In Dendermonde lijkt de toestand nu ook gestabiliseerd. 'Enkel de situatie in de omgeving van de Vondelbeek wordt nauwgezet opgevolgd.' De toestand in Lokeren wordt samen met het provinciaal coördinatiecomité opgevolgd.

In Deinze is het rampenplan nog niet afgeblazen. Een anderhalf kilometer lange pijplijn pompt water van een kruispunt aan de Pastoriestraat het Schipdonkkanaal in. Door overlast in de Nachtegaalstraat werd de N43 afgesloten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees