Interieur

Tips voor een trendy kersttafel

Witte en glazen accessoires doen het goed Foto: *

Omdat wij het niet eens zijn met het gezegde dat je van een mooie tafel niet kan eten, sprokkelden we de laatste snufjes en trends voor een geslaagde kersttafel.

Mogen we onze tafel versieren met de kerstballen die niet meer in de boom konden? Moet het waterglas nu vanbinnen of vanbuiten? En naast wie zetten we die luidruchtige nonkel? We gingen met ons vragenlijstje naar Régine Geerts, eigenares van De Tafel Van Amandine, een winkeltje gespecialiseerd in tafelaccessoires.

Wit als kersttrend

Dé kleur voor de kersttafels is dit jaar wit, opgesmukt met glazen accessoires en eventueel enkele zilveren details. Om het effect van een vlakke witte tafel te vermijden, meng je materialen met verschillende texturen: een tafeldoek van grof geweven linnen, fijne servietten, accenten van papier,...Zo creëer je diepte op de tafel.

Een meer moderne trend, die vorig jaar ook al gespot werd, is de combinatie tussen paars, donkergrijs en zwart, die samen een strak geheel vormen. Kerstrood mag ook gebruikt worden, maar niet meer in combinatie met het tradionele groen.

Lampjes als accessoire

Kleine led-lampjes bieden veel mogelijkheden om lichtaccenten aan je tafel te geven: je kan er bijvoorbeeld een boeket bloemen in een vaas mee verlichten of ze in een zakje met een naamkaartje steken.

Het is ook al een tijdje populair om bepaalde objecten onder een glazen stolp te steken. Een creatief alternatief is een omgedraaid wijnglas, waar je een bloemetje of een kleine attentie onder legt.

Kaarsen en bloemen zijn een must

Een gouden regel van Régine is: 'Je kan nooit overdrijven met kaarslicht'. Voorzie per gast minstens één kaarsje. Qua bloemen zijn kerstrozen populair, maar eigenlijk bloeit de echte kerstroos pas in januari. Alle fragiele bloemetjes doen het goed aan de kersttafel, maar pas op met soorten die een sterke geur geven - ze kunnen de smaak van het eten beïnvloeden.

Wie zit waar?

De strikte regels van de etiquette gelden niet meer, dus in principe maakt het niet uit wie op welke plaats zit. Kijk bij de plaatsindeling vooral naar de karakters: twee sterke karakters zet je best niet naast elkaar omdat dan het hele gesprek zich rond hen al afspelen. Als algemene regel geldt ook: praat niet over geld, geloof of politiek.

Voorzie zeker naamkaartjes: niet alleen heb je zo de tafelindeling onder controle, je geeft je gasten ook het gevoel dat ze welkom zijn en dat je aan ieder van hen hebt gedacht.

Hoe plooi je servietten?

Hou het vooral simpel. De meest effciënte manier is de opengevouwen serviet eerst horizontaal, dan verticaal in drie te vouwen. Wie toch de neiging heeft om waaiers en bloemen te vouwen, voorziet nog een extra exemplaar: er zijn mensen die vies zijn van servietten waar te veel aan gefriemeld is.

 

 

 

 

 

 

Het beste van Enkel voor abonnees