Ivan Basso verdedigt zijn titel niet in Giro

Ivan Basso verdedigt zijn titel niet in Giro

Ivan Basso won vorig jaar de Giro Foto: PN

De Italiaan Stefano Garzelli staat op 7 mei in Turijn met het rugnummer 1 aan de start van de Ronde van Italië. Garzelli won de Giro in 2000. Ivan Basso, de winnaar van vorig jaar, gaf forfait.

Ivan Basso, de winnaar van vorig jaar die ook in 2006 het roze pakte, gaf forfait voor de ronde van zijn land.

'Momenteel is mijn fysieke conditie onvoldoende om een rol te kunnen spelen', verklaarde hij zijn afzegging.

De Giro staat dit jaar in het teken van de 150ste verjaardag van de Italiaanse eenmaking. Ter ere daarvan mag huidig Italiaans kampioen Giovanni Visconti rondrijden met rugnummer 150. Per uitzondering nemen dit jaar 23 ploegen deel van elk negen renners. De Ronde van Italië eindigt op 29 mei met de slotrit in Milaan.

Favorieten voor de eindzege zijn Alberto Contador (eindwinnaar in 2008) en zijn Spaanse landgenoten Joaquin Rodriguez en Carlos Sastre, de Rus Denis Menchov (eindwinnaar in 2009) en thuisrijders Vincenzo Nibali, Danilo Di Luca (eindwinnaar in 2007) en Michele Scarponi.

Voor ritzeges is het vooral kijken naar sprinters als Mark Cavendish, Tyler Farrar, Alessandro Petacchi, Theo Bos, Daniele Bennati en Robbie McEwen.

Twaalf Belgen

Twaalf landgenoten kunnen een gooi doen naar Belgische ritwinst: Wouter Weylandt (Leopard Trek), Jan Bakelandts, Francis De Greef, Bart De Clercq, Gert Dockx, Olivier Kaisen en Klaas Lodewyck (Omega Pharma-Lotto), Kevin Seeldrayers en Kristof Vandewalle (Quick.Step), Serge Pauwels (Sky), Ben Hermans (RadioShack) en Frederik Veuchelen (Vacansoleil-DCM).