Sarkozy kiest voor Italiaan Draghi als ECB-voorzitter

Sarkozy kiest voor Italiaan Draghi als ECB-voorzitter

Huidig ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet (l.) in gesprek met de Italiaanse kandidaat-voorzitter Mario Draghi (r.) Foto: AFP / Belga

De Franse president Nicolas Sarkozy steunt de kandidatuur van Mario Draghi als nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB).

"Frankrijk is erg verheugd dat het de Italiaanse kandidatuur voor het voorzitterschap van de Europese Centrale Bank zal steunen," zei Sarkozy vanmiddag op een gezamenlijke persconferentie in Rome met de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.

Draghi, die vandaag aan het hoofd staat van de Italiaanse centrale bank, ziet zijn kansen op de de financiële topfunctie daarmee gevoelig toenemen. De termijn van huidige ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet, zelf een Fransman, verstrijkt later dit jaar.

Als Draghi de job krijgt, zouden zowel de voorzitter als de vicevoorzitter van de ECB afkomstig zijn uit Zuid-Europese landen. De Portugees Vitor Constancio werd vorig jaar de nummer twee van de bank.

Draghi leek aanvankelijk weinig kans te maken omdat Duitsland en andere Noord-Europese landen weinig heil zagen in de benoeming van een zuiderling. Zuid-Europese landen hebben daar immers de reputatie dat ze het met de monetaire discipline niet zo nauw nemen, wat mee tot de huidige begrotingsproblemen zou hebben geleid.

Maar de kandidatuur van Draghi kwam in een stroomversnelling toen de Duitse tegenkandidaat Axel Weber zich twee maanden geleden uit de race terugtrok.

Nu er een Frans-Italiaanse as is ontstaan rond Draghi, neemt de druk op de Duitse bondskanselier Angela Merkel toe om de Europese rangen te sluiten. Waarnemers achten het onwaarschijnlijk dat ze nog met een nieuwe tegenkandidaat op de proppen komt.

Draghi heeft het voordeel dat hij in financiële middens niet duidelijk tot het ene of het andere kamp wordt gerekend. Insiders omschrijven hem als iemand die het compromis kan vinden en uitdragen binnen het topbestuur van de ECB. In die zin zou hij vrij dicht aanleunen bij Trichet, klinkt het.

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees