De lekkerste recepten uit 'Komen Eten'

Print
De lekkerste recepten uit 'Komen Eten'

BOVEN: links - chocolade van de bomma, rechts - carpaccio van zalm met kerstomatensorbet. ONDER: links - Célinemousse, rechts - lamskroontje. Foto: VT4

Afgelopen maandag startte een nieuw seizoen van het populaire kookprogramma 'Komen Eten' op VT4. Dat het niveau hoog ligt, blijkt uit de recepten van de eerste vier kandidaten. Wij zetten hun smakelijkste gerechten maar al te graag voor je op een rij.

Chocolade van de bomma
Bourgondiër Geert uit Neerpelt mocht de spits van het seizoen afbijten en deed dat in stijl. Zijn medekandidaten kregen elk een glaasje van zijn zelfgemaakte cocktail: de G-boost. Maar zijn bijzondere taart viel nog meer in de smaak.

Nodig
(vier personen)
- 3 eieren
- 4 blaadjes gelatine
- 50 gr suiker
- 50 gr vanillesuiker
- 1 el oploskoffie
- 5 dl room
- 100 gr pure chocolade
- 1 pak vingerkoekjes

Bereiding
- Klop het eigeel op.
- Los de koffie op in heet water.
- Klop het eiwit en de suiker, tot sneeuw.
- Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
- Smelt de chocolade.
- Klop de room op met de vanillesuiker.
- Meng alles voorzichtig en los de gelatineblaadjes erin op.
- Laat opstijven in de koelkast.

Carpaccio van zalm met kerstomatensorbet
Als afslankingsconsulente profileerde Inge uit Wezemaal zich als de gezondheidsfreak van het gezelschap. Voor 'Komen Eten' stelde ze een menu samen die geen aanslag pleegt op je slanke lijn en toch de smaakpapillen verwent.

Nodig
(vier personen)
- enkele plakjes gerookte zalm
- 1 gele paprika
- rucola
- 350 gr kerstomaten
- 1 avocado
- pijpajuin
- een bussel radijzen
- cashewnoten
- bieslook
- een komkommer
- 1 tl Provençaalse kruiden
- 1 mespuntje pilipili
- 1 mespuntje cayennepeper
- peper en zout
- verse basilicum
- een groentebouillonblokje
- een sjalotje
- verse peterselie
- een citroen
- een limoen
- basilicumolie
- verse dille

Bereiding
- Snijd de zalm in fijne sneetjes van 2 mm dik en leg op elk bord bovenaan en onderaan een plakje.
- Snijd de paprika in brunoise.
- Hak de rucola fijn.
- Snijd enkele kerstomaatjes in vier delen.
- Pel de avocado en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
- Snipper de uitjes en de bieslook fijn en snijd de radijzen in julienne.
- Hak de cashewnoten.
- Meng alle fijn gesneden groenten en de noten goed door elkaar.
- Snijd de komkommer in lange, dunne plakjes, rol ze op en steek ze vast met een stokje.
- Leg het in het midden van het bord en vul het met de groentemengeling.
- Doe 250 g kerstomaten samen met de Provençaalse kruiden, de pilipili, de cayennepeper, de basilicum en het bouillonblokje in de blender en mix tot het schuimt.
- Kruid goed met peper en zout en draai het mengsel dan af in de ijsmachine tot je een sorbet krijgt.
- Leg telkens een quenelle van sorbet op het groentehoopje.
- Links ervan zet je een pannetje met fijn gesneden sjalot en fijn gehakte peterselie.
- Rechts leg je een partje citroen en limoen.
- Dresseer de zalm met een streepje basilicumolie en vers geplukte dille.

Célinemousse
De 19-jarige Céline kon de harten van kijkend Vlaanderen meteen veroveren door haar passie voor Hello Kitty, haar liefde voor blokpaté en de nu al legendarische manier waarop ze 'gefritureerde prei' zegt. Hedendaagse gerechten zeggen haar weinig. Geef haar maar degelijke kost uit grootmoeders tijd. Een potje van haar zelfgemaakte chocolademousse vindt ze uiteraard ook verrukkelijk.

Nodig
(vier personen)
- 200 gr witte chocolade
- 200 gr melkchocolade
- 200 gr pure chocolade
- 6 eieren
- 600 gr poedersuiker
- 1 l room
- amaretto

Bereiding
- Smelt de pure chocolade met een scheutje room au bain marie.
- Splits 6 eieren en klop de dooiers op met 200 gr poedersuiker. Klop de eiwitten stijf.
- Lepel de gesmolten chocolade onder het dooiermengsel en roer er dan ook het eiwit door.
- Doe in een glas een bodempje amaretto en verdeel de mousse erop.
- Laat zeker 2 uur opstijven in de koelkast.
- Doe hetzelfde voor de andere twee chocoladesoorten, zodat je een glas krijgt met 3 kleuren chocolademousse erin.

Lamskroontje met gebakken asperges, puree van erwtjes en Siciliaanse aardappeltjes
De laatste kandidaat, Michiel uit Harelbeke, is een rasechte snelheidsfreak. En ook in de keuken moet het vooruit gaan. Dat is geen probleem, zolang hij maar to-do-lijstjes binnen handbereik heeft en af en toe een handige kooktip krijgt van zijn Siciliaanse vrouw.

Nodig
(vier personen)
- lamskroontje
- 6 cl olijfolie
- een paar teentjes look
- asperges
- boter
- peper en zout
- nootmuskaat
- erwtjes
- een scheutje room
- aardappelen
- verse rozemarijn
- oregano
- tijm

 Bereiding
- Plet de teentjes look en meng ze met olijfolie.
- Wrijf het lamsvlees goed in met deze marinade en bak het dan kort aan in een hete pan.
- Wikkel het vlees in aluminiumfolie en zet het gedurende 8 minuten in een oven op 180°C.
- Schil de asperges en snijd ze in drie stukken.
- Kook ze al dente in gezouten water.
- Kook de erwtjes en mix ze fijn met room, peper, zout en nootmuskaat.
- Doe de puree in een spuitzak om te doseren.
- Schil de aardappelen, snijd ze in 4 blokjes en kook ze gaar.
- Doe 5 cl olijfolie in een ovenschaal en leg de aardappelblokjes erbij.
- Kruid ze goed met peper, zout, rozemarijn, oregano en tijm en zet ze in de oven tot ze goudbruin zijn.
- Bak de asperges kort op in wat gesmolten boter en kruid af met peper en zout.

Komen Eten, elke week van maandag tot en met donderdag om 20.05 uur op VT4. Lees meer recepten op www.vt4.be/komen-eten
 

 

Niet te missen