Basso krijgt klappen in Italiaanse ronde

De tweede etappe van de wielerronde van Padania (cat. 2.1) is woensdag behoorlijk turbulent verlopen, met als dieptepunt een letterlijke kaakslag die de Italiaanse campionissimo Ivan Basso moest incasseren.

De Ronde van Padania is het geesteskind van leider Umberto Bossi van de populistisch-xenofobe Lega Nord, en werkt als een lap op de rode stier. In een communiqué na de wedstrijd beklaagden Basso en Sacha Modolo, winnaar van de eerste etappe, zich over de 'beledigingen' die zij tijdens de koers moesten ondergaan van anti-Lega Nordisten.

'Eentje ging zijn boekje ver te buiten en sloeg ons in het gezicht. Wij zijn renners en komen om te koersen, we vragen het publiek om ons dat toe te staan.'

Politieke berg

De rittenwedstrijd duurt nog tot zondag. Zij vindt plaats in het noorden van Italië. 'Padania' is de mythische naam die Bossi geeft aan het gebied van de Po-vlakte. De Lega Nord is niet alleen tegen migranten, maar vindt ook dat het rijke Italiaanse Noorden te veel moet opdraaien voor de mezzogiorno, het ’arme’ Zuiden. Bossi is beste maatjes met regeringsleider Silvio Berlusconi.

Het protest dinsdag tegen de rittenwedstrijd kwam van de linkse oppositie: betogers van de Rifondazione Comunista en van de PD (Democratische Partij). .
 


 Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES