Igor Anton haalt slag thuis voor eigen volk

De Bask Igor Anton heeft de 19de rit van de Vuelta gewonnen. Hij reed in zijn thuisstad alleen de streep over. Aan de kop van het klassement verandert er weinig: Cobo blijft eerste voor Froome en Wiggins.

Na 33 jaar trok de Vuelta eindelijk nog eens door het Baskenland. In een pittige etappe met vier beklimmingen waren het uiteraard de Basken die al vroeg het vuur aan de lont staken. De Baskische ploeg Euskaltel-Euskad stuurde kopman Igor Anton en Gorka Verdugo in de aanval. Ook de Italiaan Bruseghin en de Kazach Dyachenko pikten aan. De vier vormden niet echt een bedreiging in het algemene klassement voor leider Cobo en de voorsprong liep al snel op tot boven de zes minuten.

Stevige kuitenbijter

In en rond Bilbao stond een dubbele lokale ronde op het programma waarbij twee keer de Alto El Vivero, een nukkige kuitenbijter van tweede categorie, moest worden overwonnen. In het peloton gooide Team Sky er bergop stevig de beuk in. Slechts een keurgroep van dertig renners kon het tempo van de mannen van Froome en Wiggins volgen. In de kopgroep moest Dyachenko lossen.

Spektakel

Maar pas bij de tweede beklimming van de Alto El Vivero begon het spektakel echt. Thuisrijder Anton reed in zijn achtertuin zijn twee overgebleven medevluchters uit het wiel. In het fel uitgedunde peloton demarreerden onder andere Joaquin Rodriguez, Rohregger en Sörensen zonder succes. Wiggins sneed iedereen de adem af met een strak tempo in dienst van Froome, tweede in de rangschikking op 13 seconden. Die plaatste tot tweemaal toe een versnelling op een kilometer van de top, maar de Keniaanse Brit kreeg rode trui Cobo niet uit het wiel.

Top-5

1 Anton Hernandez Igor -3u53'34"
2 Bruseghin Marzio -41"
3 Nerz Dominique -1'30"
4 Zubeldia Haimar "
5 Sorensen Chris -1'31"
6 De La Fuente David -1'33"
7 Fuglsang Jacob "
8 Nibali Vincenzo "
9 Capecchi Eros "
10 Mollema Bauke "

Bekijk de volledige uitslag op de wedstrijdfiche op Sportwereld.be

Stand na rit 19

1 Cobo Juan -77u59'12"
2 Froome Chris -13"
3 Wiggins Bradley -1'41"
4 Mollema Bauke -2'05"
5 Menchov Denis -3'48"
6 Monfort Maxime -4'13"
7 Nibali Vincenzo -4'31"
8 Van den Broeck Jurgen -4'45"
9 Moreno Daniel -5'20"
10 Nieve Iturralde Mikel -5'33"
 

Bekijk het volledige klassement op de wedstrijdfiche op Sportwereld.be

Herbeleef de wedstrijd