Samantha Stosur wint verrassend US Open

De Australische Samantha Stosur heeft zondag in New York de US Open gewonnen. Ze haalde het in de finale verrassend vlot van de Amerikaanse Serena Williams (WTA 27). Het werd 6-2 en 6-3.

Williams, in 2008, 2002 en 1999 eindlaureate op de US Open, was torenhoog favoriete in de finale, maar kon die rol nooit waarmaken. De 27-jarige Australische speelde veel beter en trok de eerste set na een dubbele break en 31 minuten met 6-2 naar zich toe.

Woedende Serena

Ook in de tweede set ging Stosur aanvankelijk op haar elan door. Ze nam al snel een break voorsprong, zij het op onorthodoxe wijze: Williams werkte bij 15-40 een eerste breakbal weg en sloeg ook bij 30-40 een winner. Ze begeleidde die winnende forehand echter met een luide 'Come on', wat niet mag zolang het punt nog niet afgelopen is. De scheidsrechter gaf daarom het punt en zo ook het spelletje aan Stosur, en dat tot grote woede van Williams.

Het incident legde WIlliams geen windeieren: ze was plots gebrand op wraak, zo leek het. In de daaropvolgende punten keek ze na elke winner richting scheidsrechter en slingerde die bovendien enkele scheldtirades naar het hoofd. Williams brak meteen terug, kwam 2-1 voor en bemachtigde vervolgens opnieuw breakballen. Stosur kon de losgeslagen Williams uiteindelijk toch nog net op tijd bedwingen en maakte er 2-2 van. 

Stosur bleef ook aanklampen tot 3-3 en duwde dan een laatste maal het gaspedaal in. Ze ging alweer door de opslag van Wiliams en deed dat nog eens bij 5-3: het derde wedstrijdpunt was het goede voor de Australische.

Pas derde toernooizege

Voor Stosur, die op de erelijst Kim Clijsters opvolgt, is het nog maar haar allereerste eindzege op een grandslamtornooi. Ze stond in 2010 wel in de finale van Roland Garros. Haar beste resultaat op Flushing Meadows was een kwartfinale vorig jaar.

De Australische boekte zondag ook nog maar haar derde tornooizege in het enkelspel, na Charleston 2009 en Osaka 2001.

De 29-jarige Williams blijft op dertien grandslamzeges steken. Ze was dit jaar nog maar pas enkele maanden opnieuw aan het tennissen nadat ze bijna een volledig jaar buiten strijd was omwille van een hardnekkige voetblessure en een longembolie.
 

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES