Ter dood veroordeelden mogen laatste maaltijd niet meer kiezen in Texas

Ter dood veroordeelden mogen laatste maaltijd niet meer kiezen in Texas

Lawrence Russell Brewer Foto: AP

Ter dood veroordeelden in Texas moeten voortaan bij hun laatste maal gewoon eten wat de pot schaft. Een Texaanse senator had zich deze week boos gemaakt over het laatste maal van de ter dood veroordeelde Lawrence Russell Brewer, die woensdag terecht werd gesteld voor de racistische 'sleepmoord' op de zwarte James Byrd in 1998.

Voor zijn galgenmaal bestelde Brewer twee gefrituurde kipsteaks, een driedubbele cheeseburger met bacon, gefrituurde okra, een pond barbecue-vlees, drie fajita's, een pizza met diverse soorten vlees, een halve liter ijs en een stuk pindakaastoffee met pindakruimels. Brewers heeft het voedsel uiteindelijk niet eens aangeraakt.

'Het is extreem ongepast om een ter dood veroordeelde dit voorrecht toe te kennen', aldus senator John Whitmire.

Enkele uren na de klacht van Whitmire gaf Brad Livingston, directeur van het departement dat over de gevangenissen in Texas gaat, aan het recht op een laatste maaltijd naar keuze voor ter dood veroordeelden te schrappen. 'Ze krijgen voortaan dezelfde maaltijd als alle andere mensen in dezelfde afdeling in de gevangenis', zei Livingston.

'Dit had al veel eerder moeten gebeuren', zei Whitmire. 'Meneer Byrd was niet in de gelegenheid zijn laatste maaltijd uit te kiezen. Het hele gebeuren is totaal onlogisch.'

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees