Tom Veelers snelste sprinter en nieuwe leider Franco-Belge

Tom Veelers heeft zaterdag de derde rit in het Circuit Franco-Belge (2.1) gewonnen. De Nederlander van Skil-Shimano haalde het na 153,3 kilometer van Antoing naar Ichtegem voor de ritwinnaar van vrijdag, de Australiër Christopher Sutton. Sebastien Chavanel was derde, voor leider Robbie McEwen. Veelers wordt leider en pakt ook de puntentrui.

 

De eerste wedstrijdhelft van de derde rit werd gekleurd door een ontsnapping met vijf: de Italianen Alessandro Ballan en Diego Caccia, de Australiër William Clarke, Sébastien Delfosse en de Nederlander Ronan Van Zandbeek. Ballan probeerde het nog op zijn eentje, maar met nog zo'n tien kilometer te gaan werd ook hij gegrepen door een compact peloton.

In de onvermijdelijke groepssprint gingen Veelers en Sutton tegelijk aan. 'De Fransman Sébastien Chavanel deed er nog alles aan om ons bij te benen', vertelde Veelers, 'maar ik kon gelukkig volhouden. Ik ben heel blij dat ik hier in Ichtegem mijn eerste zege van het seizoen pak. Ik heb er lang op moeten wachten, en dank deze zege aan mijn ploeg. Vooral Roger Kluge, hij weet hoe me in de beste omstandigheden af te zetten voor de sprint. Maar onze trein loopt al enkele weken uitstekend.'

Groen én geel

Veelers, die zaterdagmorgen nog ex-aequo stond met McEwen in het algemene klassement, verovert ook de gele leiderstrui. 'Nu komt alle druk wel op onze schouders. De slotetappe tussen Bergen en Doornik zal moeilijk te controleren zijn, met veel kleine hellingen in de finale', blikte de nieuwe leider vooruit naar zondag.

 

Zondag eindigt de vierdaagse met een rit van Bergen naar Doornik over 175,4 kilometer.

De volledige uitslag van het Circuit Franco-Belge verschijnt op de wedstrijdfiche op Sportwereld.be

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES