Belgen zijn klaar om Stybar op eigen bodem te kloppen

Belgen zijn klaar om Stybar op eigen bodem te kloppen

Zdenek Stybar monstert zijn uitdagers Sven Nys, Niels Albert en Klaas Vantornout Foto: PHOTOPRESS.BE

Met een Tsjechisch tweeluik, zondag in Plzen en volgende week in Tabor, wordt de Wereldbeker veldrijden 2011-2012 op gang geschoten. Meteen twee thuiswedstrijden voor wereldkampioen Zdenek Stybar dus, maar de Belgische toppers lijken gewapend om de strijd aan te gaan.

 Een zege van één van hen zondag zou trouwens betekenen dat bondscoach Rudy De Bie volgende week een negende renner mag selecteren.

Niels Albert lijkt na zijn overwinningen in Kalmthout en Ruddervoorde dé te kloppen man. Twee jaar geleden won hij trouwens al eens in de bierstad. Zoals gebruikelijk zal veel tegenstand uit de eigen rangen komen.

Sven Nys, duidelijk beter in vorm dan een jaar geleden, moet vooral hopen dat zijn schakelsysteem in tegenstelling tot afgelopen zondag wel behoorlijk functioneert. Zeker als het parcours droog zou liggen, want dan wordt het een snelheidscross waarin elk tijdverlies catastrofaal kan zijn.

Voorts wil Bart Aernouts zijn tweede plaats van Ruddervoorde ongetwijfeld bevestigen en ook Klaas Vantornout en Bart Wellens zijn momenteel al in conditie, getuige hun sterke remonte na een mislukte start in de eerste manche van de Superprestige. Kevin Pauwels, vorig seizoen tweede in Plzen, kan zijn matige prestatie van Ruddervoorde dan weer doen vergeten.

Snel op niveau

Stybar, de winnaar van vorig jaar, is uiteraard ook favoriet. Vorige week bleek hij na een lichte knieblessure nog niet goed genoeg, maar de wereldkampioen bewees al eerder snel op niveau te kunnen komen. Verder is het uitkijken naar de Fransman Francis Mourey, de voorbij twee jaar in Plzen telkens goed voor een topvijfplaats.