Hawking geeft lezing aan Leuvense studenten

LEUVEN - De Britse natuurkundige Stephen Hawking heeft dinsdagavond in een bomvolle Aula Pieter de Somer in Leuven een lezing gegeven over het ontstaan van het heelal. De talrijk opgekomen studenten onthaalden de wetenschapper als een echte rockster en bleven de hele 50 minuten verbijsterd luisteren.

Personeel van de KU Leuven had maandagavond in het stadspark van Leuven de 850 kaarten uitgedeeld voor de lezing. De aula was tot de nok gevuld, ook de trappen en het balkon zaten vol studenten. 

In het stadspark van Leuven nabij de aula waren volgens VRT-radio 3.000 mensen samengetroept om de lezing mee te volgen via een groot scherm.

Er waren niet alleen wetenschapsstudenten, er waren vertegenwoordigers van zowat alle richtingen. Iedereen wilde Hawking aanhoren. Uit veiligheidsoverwegingen was er dan ook veel politie opgetrommeld, maar dat bleek niet nodig. Er heerste een soort 'gezonde chaos', zonder dat het uit de hand liep. Er waren wel wat studenten ontgoocheld dat de lezing niet in een andere aula, met meer zitplaatsen, plaatsvond.

Bezig aan paper

Stephen Hawking is een van de meest briljante natuurkundigen van deze tijd en specialist in theorieën over het ontstaan van het heelal. Hij verblijft van 24 tot 26 oktober in Leuven om samen met James Hartle (Universiteit van Californië) en Thomas Hertog (Instituut voor Theoretische Fysica, KU Leuven) de laatste hand te leggen aan een paper over een nieuwe methode om op basis van de zogenaamde snaartheorie de evolutie van het heelal te beschrijven.

Verwacht wordt dat een consistente natuurkundige kosmologie gebaseerd op de snaartheorie zal bijdragen tot een beter begrip van enkele van de meest fundamentele vragen over het heelal.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees