'Faillissement Lehman Brothers was voor Citibank niet te voorzien'

'Faillissement Lehman Brothers was voor Citibank niet te voorzien'
Het faillissement van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in september 2008 kwam als een verrassing en was niet te voorzien. Dat heeft de oud-voorzitter van de Brusselse beurs, Bruno Colmant, verklaard op het Citibank-proces voor het Brusselse hof van beroep.

Citibank en haar juridisch directeur staan terecht omdat heel wat klanten, die via de bank in producten van Lehman Brothers hadden belegd, hun spaargeld verloren toen die laatste failliet ging.

Volgens Bruno Colmant, de voormalige voorzitter van Euronext Brussel, was het faillissement van Lehman echter niet te voorspellen. 'Lehman Brothers werd in 2008 geconfronteerd met solvabiliteitsproblemen, maar die waren niet van die aard dat een faillissement zich aankondigde', getuigde hij vandaag voor het Brusselse hof van beroep.

'Toen de bank ook moeilijkheden kreeg om te lenen op de interbancaire markt, en dus liquiditeitsproblemen kreeg, besliste de Amerikaanse overheid om niet tussen te komen. Zo was een faillissement onafwendbaar, maar dat alles gebeurde echter zo snel dat niemand het had zien aankomen.' De ratingverlaging die Lehman Brothers in juni 2008 te slikken kreeg was volgens Colmant ook geen voorbode van een nakend faillissement.

De voormalige beursvoorzitter wees er wel op dat de bankencrisis van 2008 eigenlijk een gevolg is van de aanslagen van 11 september 2001. 'Toen kreeg de economie ook klappen, waardoor bijvoorbeeld de Amerikaanse energiereus Enron failliet ging. De overheden en centrale banken gingen daarop volop de economie steunen, waardoor de rente zeer laag kwam te liggen. Heel wat mensen profiteerden daarvan om veel geld te lenen, hoewel ze dat eigenlijk niet konden terugbetalen. Het gevolg was een schuldenbubbel die wel moest ontploffen', aldus Colmant.

'Nooit geweten dat we belegden in Lehman Brothers'

Op het Citibank-proces zijn vandaag ook de burgerlijke partijen aan het woord geweest. Zij menen dat de klanten zijn misleid en zelfs bedrogen over de Lehman-beleggingsproducten die Citibank uitgaf.

Enkele klanten van de bank verklaarden dat ze geen prospectus of fact sheet hadden gekregen over de producten waarin ze belegden, hoewel dat wettelijk verplicht is. Anderen klaagden dat ze die documenten wel hebben gekregen maar dat Citibank er te weinig uitleg bij gaf.

'We hebben nooit geweten dat we eigenlijk belegden in producten van een Amerikaanse bank, en al evenmin dat Citibank niet garant stond voor die belegging', zei een van de burgerlijke partijen.

In totaal verloren zo'n 4.000 klanten van Citibank het geld dat ze in Lehman-producten hadden geïnvesteerd. Het overgrote deel van hen is ingegaan op een transactiebod van Citibank, waarbij hen 65 procent van het belegde kapitaal werd terugbetaald. Voorwaarde was wel dat ze afzagen van gerechtelijke stappen. Slechts een zestigtal mensen is nog steeds burgerlijke partij.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees