Novak Djokovic verlengt titel op Australian Open na recordmatch tegen Nadal

Novak Djokovic verlengt titel op Australian Open na recordmatch tegen Nadal

Djokovic Foto: REUTERS

Na een wedstrijd van maar liefst 5u37 heeft Novak Djokovic zijn titel op de Australian Open verlengd. De Serviër klopte Rafa Nadal in vijf sets: 5-7, 6-4, 6-2, 6-7 en 7-5. Voor Djokovic is het zijn vijfde Grand Slam. Nooit duurde een wedstrijd op de Australian Open langer.

 Slopende eerste set

Rafael Nadal had bijna anderhalf uur nodig om de spannende eerste set met 7-5 te winnen. Djokovic begon zenuwachtig aan de partij, vreesde al na vier games even voor een enkelblessure, en moest bovendien nog een zware vijfsetter tegen Andy Murray in de halve finales verteren. Het was er allemaal te veel aan voor de titelverdediger, want Rafa Nadal was er ook op gebrand het nummer één van de wereld een hak te zetten. Hij duwde het gaspedaal dus van bij het begin in. Djokovic maakte op dat moment te veel fouten en moest zijn derde servicegame al afstaan aan de Spanjaard.

Het teken voor de Serviër om wakker te worden: hij schakelde een versnelling hoger, maar kon na een game van twaalf (!) spannende minuten net niet meteen de rebreak versieren. Even later lukte het wel, toen ook Nadal de fouten begon op te stapelen. Beide spelers waren in de slotfase van de eerste set aan elkaar gewaagd, maar Nadal wist op de cruciale momenten net iets beter zijn cool te bewaren: hij brak de service van zijn tegenstander bij 6-5. Djokovic werkte vervolgens nog twee setpunten weg, maar Nadal liet zijn prooi niet meer los en schreef de eerste set na anderhalf uur dus eindelijk op zijn naam.

Nadal onder druk

Wie dacht dat de veer gebroken was bij Djokovic, was er echter aan voor de moeite: de forehand van 'Nole' begon te draaien, waardoor hij de service van Nadal makkelijker onder druk kon zetten. Dat loonde snel, hij brak de serivce van Nadal bij 2-1 en liep meteen uit naar een indrukwekkende 5-1. Nadal stribbelde bij setpunten voor de Serviër even tegen, won nog vier spelletjes, maar Djokovic liet zijn prooi niet meer los en schreef de tweede set met 6-4 op zijn naam.

Djokovic loopt snel uit

Djokovic ging in de derde set vervolgens door op zijn sterke elan. Hij maakte zijn intenties al snel duidelijk met een lovegame op zijn eigen service in het eerste game. Nadal had alle moeite om zijn rivaal af te houden en zijn eigen opslagspelletjes te behouden. In het vierde game lukte het de Spanjaard niet, en Djokovic stoomde meteen door naar 4-1. Nadal werd steeds verder achter de baseline weggedrukt, terwijl de machine van Djokovic onder stoom raakte. Nadal won zijn volgende opslagspel nog wel, maar na 45 minuten schreef Djokovic de derde set toch vrij eenvoudig op zijn naam met 6-2.

Thriller

De vierde set werd een thriller. Beide spelers gaven elkaar geen duimbreed toe, en een tiebreak moest uitsluitsel brengen. Daarin leek Djokovic bij 5-4 op weg naar toernooiwinst, maar Nadal sleepte toch een beslissende set uit de brand. In die set kwam Nadal 4-2 voor, maar zijn concurrent gaf zich niet gewonnen en knokte zich terug. Met succes: bij 6-5 kreeg hij zijn eerste matchpunt en dat verzilverde hij.

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES