Fit & Gezond

Vier op de tien vrouwen veranderen van anticonceptiemiddel na info gynaecoloog

Bijna vier op de tien vrouwen veranderen van anticonceptiemiddel nadat ze degelijk geïnformeerd werden door hun gynaecoloog. Dat blijkt uit de Belgische resultaten van een Europees onderzoek naar het gebruik van anticonceptie. De resultaten werden vandaag op een persconferentie in Brussel toegelicht.

Met de studie wilden de onderzoekers nagaan in welke mate vrouwen worden beïnvloed in hun keuze voor contraceptiva nadat ze uitgebreid werden voorgelicht door een gynaecoloog.

Counseling

Uit de studie blijkt duidelijk dat counseling een grote impact heeft. Maar liefst 39 procent van de vrouwen verandert van mening na degelijk te zijn geïnformeerd. Zo opteerde bijvoorbeeld 66,7 procent van de vrouwen voor counseling voor de pil. Na counseling was dat aantal verminderd tot 52,6 procent.

De onderzoekers zagen vooral een verschuiving naar de vaginale ring. Zo koos 9,1 procent van de vrouwen voor counseling voor de vaginale ring, tegenover 27 procent erna. Het aantal vrouwen dat koos voor een patch, steeg van 2,6 procent voor counseling tot 5,3 procent erna.

Vertrouwen in gynaecoloog

Ook blijkt dat Belgische vrouwen veel vertrouwen hebben in hun gynaecoloog. Van de vrouwen die aanvankelijk geen specifieke voorkeur hebben, volgt 80 procent uiteindelijk het advies van de gynaecoloog.

Het juiste anticonceptiemiddel kiezen is van groot belang als vrouwen zich goed in hun vel willen voelen. Al naargelang de leeftijd, gezondheid of mentale toestand, kan het ene middel meer aangewezen zijn dan het andere.

Counseling heeft nog een voordeel. Het kan zowel de therapietrouw en het voortzettingspercentage als de tevredenheid van de gebruikers verhogen. En al die maatregelen kunnen de kans op ongewenste zwangerschap verlagen, luidt het.

Het onderzoek werd gevoerd in elf landen. In België namen 1.801 vrouwen en 121 gynaecologen deel.
 

Het beste van Enkel voor abonnees