Leerkrachten willen staken op 28 maart

Leerkrachten willen staken op 28 maart

Foto: Wouter Van Vooren

De onderwijsvakbonden staken op 28 maart als de Vlaamse regering niet met nieuwe elementen komt in het debat over de eindeloopbaan. Dat heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront donderdagochtend beslist na gezamenlijk overleg.

Dinsdag maakte de Vlaamse regering bekend dat de zogenaamde terbeschikkingstelling (TBS), de regeling voor vervroegde uitstap van het onderwijzend personeel, hervormd en uitgedoofd zal worden, met uitzondering van het kleuteronderwijs. Dat moet dit jaar 5 miljoen euro opleveren, een kleine som in het totaal van de geplande besparingen.

Leerkrachten kunnen in de huidige regeling vanaf 60 jaar met pensioen. Via het TBS-systeem kunnen ze zelfs vroeger stoppen, op 58 jaar of in het kleuteronderwijs zelfs op 56 jaar. Ze krijgen dan wachtgeld tot ze echt met pensioen gaan.

'Onaanvaardbare maatregelen'


De vakbonden reageerden dinsdag razend. Het COV, de Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD), de Christelijke Onderwijscentrale (COC) en het Vrij Syndicaat van het Openbaar Ambt (VSOA) kwamen donderdagvoormiddag in gemeenschappelijk vakbondsfront samen. 'De maatregelen van de regering-Peeters zijn voor de personeelsleden in het onderwijs onaanvaardbaar', zei Marianne Coopman van het Christelijk Onderwijzersverbond (COV) na afloop.

De bonden werkten donderdag een actieplan uit. Op 12 maart komen er infovergaderingen voor de militanten in elke provincie en op 16 maart plannen de bonden een infomoment in elke school of centrum door de afgevaardigde(n) van de school. Tot slot organiseren ze op op woensdagnamiddag 21 maart lokale en provinciale acties.

'Verantwoordelijkheid opnemen'


'Als deze acties niet leiden tot tastbare resultaten, is woensdag 28 maart een eerste stakingsdag', zegt Coopman. Dat is de week vlak voor de paasvakantie. 'We willen de examens zeker niet storen en in principe zijn die voor het secundair onderwijs op 28 maart voorbij. Het basisonderwijs heeft op die dag wellicht wel nog examens en daarom plannen we de staking op een woensdagvoormiddag. We hebben de staking een maand op voorhand aangekondigd, dus dan heeft de regering nog tijd genoeg om met nieuwe voorstellen te komen.'

'We willen onze verantwoordelijkheid opnemen en dit actieplan sluit niet uit dat we open staan voor overleg op basis van nieuwe elementen', benadrukt Coopman. Zo willen de vakbonden in de eerste plaats dat er degelijke overgangsmaatregelen komen en dat er zeker een vervroegde uitstapregeling komt voor bepaalde doelgroepen, zoals het kleuteronderwijs en het bijzonder onderwijs.

Minister Smet (SP.A) liet dinsdag al weten dat hij begrijpt dat de beslissing hard aankomt. 'Maar dit is een billijke regeling. Leerkrachten kunnen nog steeds op pensioen als ze 60 jaar zijn. Doorsnee mensen moeten wachten tot ze 65 zijn', klonk het toen.

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees