Van Rompuy hamert op begrotingsdoelstellingen

Sarkozy: 'Eurozone op weg om bladzijde van de crisis om te slaan'

Sarkozy: 'Eurozone op weg om bladzijde van de crisis om te slaan'

De Franse president Nicolas Sarkozy is hoopvol over het einde van de eurocrisis. Te hoopvol? Foto: REUTERS

Volgens Nicolas Sarkozy is de eurozone goed op weg om 'de bladzijde van de crisis om te slaan'. Dat de schuldencrisis opnieuw aanwakkert, valt volgens de Franse president nooit helemaal uit te sluiten, maar de lage rente die Italië en Spanje op de obligatiemarkten moeten betalen is 'een signaal dat de zaken aan het stabiliseren zijn', zo verklaarde hij op het einde van de Europese top.

'Dit was de eerste top sinds augustus 2011 die niet in het teken van de crisis stond', zei Sarkozy, voor wie het mogelijk de laatste Europese Raad was. 'We zijn de bladzijde aan het omdraaien, wat bewijst dat Europa beslissingen kan nemen.'

In drie maanden tijd hebben 25 van de 27 lidstaten een begrotingsverdrag opgesteld én ondertekend, gaf hij als voorbeeld.

Angela Merkel temperde het enthousiasme van Sarkozy meteen. Ondanks de relatieve kalmte op de financiële markten staat de eurozone nog steeds voor 'een fragiele toestand', zei ze. 'We hebben vooruitgang geboekt, maar vandaag zeggen dat we eruit zijn, zou overdreven zijn.'Er moet nog veel gebeuren vooraleer de eurozone terug 'compleet normaal' wordt.
 
Van Rompuy hamert op begrotingsdoelstellingen
 
Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy waarschuwde dan weer dat de financiële markten de eurolanden zullen afstraffen indien ze niet geloofwaardig blijken bij het saneren van de openbare financiën. 'Wat men denkt te winnen met het afzwakken van het begrotingsbeleid, gaat men verliezen met de rentetarieven.'
 
Het Spaanse pleidooi voor meer flexibiliteit kan dus op niet veel genade rekenen bij de Europese leiders. De Spaanse regering maakte begin deze week bekend dat de begroting vorig jaar een tekort van 8,5 procent noteerde. Volgens premier Mariano Rajoy kan dat deficit dit jaar slechts tot 5,8 procent teruggedrongen worden. 
 
De Europese Commissie en de eurolanden spraken met Spanje af dat het tekort dit jaar moet dalen tot 4,4 procent. Volgend jaar moet Madrid opnieuw onder de drempel van drie procent duiken. Onder de nieuwe spelregels over het versterkt Europees toezicht dreigt voor Spanje een boete van ruim 2 miljard euro.

Van Rompuy erkende dat de Spaanse regering de komende weken voor een belangrijke opgave staat. Dat geldt ook voor België en Nederland, waar men eveneens aan de slag moet om buitensporige tekorten te verijdelen. Maar de Beneluxlanden kunnen volgens Van Rompuy niet vergeleken worden met Spanje. 'De cijfers voor economische groei en werkgelegenheid zijn helemaal anders'.

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees