De Ierse kardinaal Sean Brady heeft zaterdag zijn traditionele boodschap voor Saint Patrick's Day gewijd aan de naar schatting 50.000 landgenoten die de economische crisis in Ierland zijn ontvlucht.

'Ik ben me terdege bewust van de grote drommen mensen die Ierland recent hebben verlaten, vooral van hen die geen andere mogelijkheid zagen', verzekerde de geestelijk leider van de vier miljoen Ierse katholieken. 'Moge de geest van St. Patrick, die zelf op 16-jarige leeftijd uit zijn vaderland werd verdreven, allen ondersteunen die onze kusten achter zich hebben gelaten.'

De parade in de Ierse hoofdstad lokte ook dit jaar massaal veel volk. Meer dan een half miljoen Ieren wilden een glimp opvangen van de Ierse, Britse, Amerikaanse en Russische muziekensembles die in een twee uur durende processie door stad trokken.
 
Kate Middleton koos zaterdag voor een gepaste groene outfit. De hertogin van Cambridge ging in Mons Barracks, Aldershot klavertjes uitdelen om een Iers bataljon te eren. Daar was even wat opschudding toen één van de soldaten flauwviel.
 
En ook in New York vierde de Ierse gemeenschap feest. De jaarlijkse parade ging voor 251ste keer door en lokte massaal veel volk naar de stad. De Ierse feestdag ging ten slotte ook niet geruisloos voorbij op het Witte Huis: het water in de fontein had zaterdag een groene kleur.
 
 

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S