Boonen klopt Freire in E3 Harelbeke

Tom Boonen heeft de E3 Harelbeke gewonnen. Hij was de snelste van een uitgedund peloton. Oscar Freire was tweede, Bernhard Eisel werd derde. Voor Tom Boonen is het de vijfde overwinning in de E3. Dat is goed voor een nieuw record.

Zoals gewoonlijk kregen we vroege aanvallen en negen slaagden erin om een weg te geraken. Deze waren: Gert Dockx, Gregor Gazvoda, Michael Morkov, Nico Sijmens, Luca Ascani, Oscar Gatto, Kevin Hulsmans, Sébastien Delfosse en Damien Gaudin. Farnese Vini-Selle Italia was met drie renners (Hulsmans, Ascani en Gatto) vooraan vertegenwoordigd. Filippo Pozzato zat in een zetel. Doordat het peloton voet aan de grond moest zetten door een gesloten overweg steeg hun voorsprong snel. Hun maximale voorsprong bedroeg 6'45". Omega Pharma-Quick Step zag het gevaar van Pozzato's troepen en nam de koers in handen. Er werd bijzonder snel gereden.

Devolder test op de Muur

Stijn Devolder wilde als eerste de Muur opdraaien en testte de benen. De voorsprong van de leiders zakte zienderogen want de koers leek begonnen, in de aanloop naar La Houppe verminderde hun voorsprong tot 2'30''. Daarna vloog het peloton over de Berg Stene, de Boigneberg, de Eikenberg en de Stationsberg. De favorieten hielden zich nog gedeisd. Al viel het op dat Philippe Gilbert (hij gaf later op, red.) en Heinrich Haussler in de achterste regionen van het peloton zaten. Garmin-Barracuda en Omega Pharma-Quick Step trokken in de aanloop naar de Taaienberg het tempo naar boven.

Boonen als een raket op de Taaienberg

Tom Boonen testte furieus op de Taaienberg. Een eerste schifting leek in de maak. Alleen Sep Vanmarcke, Fabian Cancellara, Bjorn Leukemans, Leif Hoste en Luca Paolini konden aanklampen. Later kwamen nog wat renners aansluiten, onder andere Alessandro Ballan, Edvald Boasson Hagen, John Degenkolb en Peter Sagan. Opvallend: Tom Boonen zat alleen. We kregen een groepje van ongeveer 25 renners. Toch ging het niet snel genoeg. Tony Gallopin, ploegmaat van Fabian Cancellara, en Leif Hoste probeerden weg te rijden. Het peloton kwam weer aansluiten bij de favorieten. Freire koos voor de aanval, Chavanel stak zijn neus aan het venster en counterde goed. Omega Pharma-Quick Step dicteerde nog altijd de wet in het peloton.

Pech voor Cancellara

Een tweede schifting kwam er op de Paterberg alweer door Tom Boonen. Sep Vanmarcke kroop in zijn wiel. Zij rolden de koplopers op, Cancellara reed op zijn eigen tempo naar boven, maar kwam aansluiten. Paolini en Van Avermaet probeerden weg te rijden. Cancellara vond het welletjes en legde op de Oude Kwaremont zijn wil op. Boonen, Vanmarcke, Pozatto en Oss waren de enige die konden volgen.

Het leek niet de dag van Cancellara. Hij stond voor een tweede keer lek, hij werd ook al opgehouden door een val. Toen de Beer van Bern wilde wisselen van wiel, werd hij aangereden door een uitdraaiende Barredo. Cancellara kende een dag vol pech en moest aan een enorme remonte beginnen.

'La Machine'

Terwijl Fabian Cancellara de achtervolging inzette op de groep der favorieten, versnelde Sylvain Chavanel. De Franse kampioen kreeg Dmitriy Muravyev en Simon Spilak mee. La Machine gaf alles. Boonen stopte in het peloton perfect af en counterde een uitval van Sagan. Voor Sep Vanmarcke en Björn Leukemans was dat het moment om te gaan. De Bom van Balen kon niet meteen reageren en liet begaan. Ondertussen reed Oscar Gatto nog atlijd 20 seconden voorop. Op de Côte de Trieu kwamen Chavanel en Muravyev aansluiten bij Gatto. Enkelen zakten door het ijs.  Sep Vanmarcke was leeggereden, Spilak moest loslaten. Gatto kende pech en verdween vooraan.

Omega Pharma-Quick Step stopt af

Cancellara keerde terug tot bij de eerste achtervolgende groep, maar Chavanel en Muravyev hadden nog steeds 26 seconden voorsprong. Omega Pharma-Quick Step legde het blok op de achtervolging met Terpstra, Trentin en Vandenbergh. Sep Vanmarcke herleefde en was weer vooraan te vinden in het peloton. Stijn Devolder sprong op de laatste helling van de dag, Tiegemberg, uit het peloton weg. Niki Terpstra probeerde mee te glippen. Filippo Pozzato deed een schijnaanval. Toch kon niemand voor afscheiding zorgen.

Spierballenrollen

Cancellara en Boonen weken geen meter van elkaars zijde. Muravyev en Chavanel vonden elkaar beter en draaiden goed rond. Het peloton had nood aan organisatie. Stijn Devolder zette zijn ultieme aanval in en ging vol in de achtervolging. De organisatie kwam tot stand en Chavanel en Muravyev werden gegrepen. De E3 Harelbeke leek op een massasprint af te stevenen. Leif Hoste probeerde nog weg te knallen, maar tevergeefs. Boonen ging  van ver aan en kon een aanstormende Freire nog afhouden.

Tom Boonen vestigde hiermee een absoluut record. Rik Van Looy won de E3 vier keer. Voor Boonen was het zijn vijfde overwinning. De Bom van Balen is nu alleen recordhouder.

Uitslag:

1. Tom Boonen
2. Oscar Freire (Spa)
3. Bernhard Eisel (Oos)
4. Leonardo Duque (Col)
5. Sep Vanmarcke
6. John Degenkolb (Dui)
7. Alexandre Pichot (Fra)
8. Alessandro Ballan (Ita)
9. Sébastien Turgot (Fra)
10. Matti Breschel (Den)

Bekijk de volledige uitslag op onze wedstrijdfiche.

Corrigeer