Aagje Vanwalleghem: 'Niet gestopt als België zich had geplaatst'

Het Olympic Test Event in Londen in januari was de laatste grote wedstrijd voor turnster Aagje Vanwalleghem, die woensdag aankondigde dat ze na veertien jaar stopt met topsport. België werd op het Test Event vijfde, en miste zo net een olympisch ticket voor de vrouwenploeg.

'Hadden we ons wel geplaatst, dan was het veel gemakkelijker geweest om toch door te doen. Dan was er niet meer die druk van te moeten presteren op het EK. Dan had ik ook de tijd kunnen nemen om mijn lichaam te laten herstellen, nu had ik die luxe niet', vertelde Vanwalleghem woensdag op een persconferentie in Paal.

Het blijft voor de Wevelgemse dus bij één olympische deelname, in Athene in 2004. Ze eindigde er op 16-jarige leeftijd 23e in de allroundfinale. Een jaar later haalde ze op het EK brons op de sprong, maar daarna zat haar carrière even in een dip door verschillende blessures. De heropstanding kwam er in 2009, met een 4e plaats op de sprong en 6e allround op het EK in Milaan.

Voor de Spelen deze zomer was ze samen met Julie Croket in de running voor een individueel ticket. 'Dat ik nog met haar moest concurreren, heeft helemaal niet meegespeeld bij mijn beslissing om te stoppen', benadrukte ze. Het Belgische ticket gaat nu waarschijnlijk naar Croket, en Vanwalleghem heeft nog wat goede raad voor de 17-jarige Oost-Vlaamse. 'Het is niet evident om er te raken, dus geniet ervan. Voor je het weet is het voorbij.'