3/4/2012 (Slot)

Beurzen nemen gas terug

De beurzen hebben dinsdag wat gas teruggenomen. Eerder op de dag bereikte de Standard & Poor’s 500-index het hoogste niveau in vier jaar, maar de koersen vielen in de namiddag geleidelijk terug door de nervositeit rond Spanje. Ook in Brussel eindigde de Bel20 in het rood, voornamelijk door de koersval van KBC.

BEL 20 (Euronext Brussel)

Spanje zit volgens de Spaanse minister van Financiën Cristóbal Montoro Romero in een zeer penibele situatie die op zeer korte termijn alleen maar verslechtert. Het land kampt met een recordaantal werklozen en ook de staatsschuld schiet de hoogte in. De aandelenmarkten deden het de voorbije maanden bijzonder goed, maar analisten vrezen dat het optimisme daarrond overdreven is.

Verder publiceerde de Europese Unie de uiteindelijke versie van het verbod op shorten via Credit Default Swaps (CDS). Een credit default swap functioneert als een verzekering van een portefeuille van obligaties. In het geval dat de de uitgever van de obligatie het geleende bedrag niet kan inlossen (default), zal de CDS het verloren bedrag compenseren. 

In de definitieve versie van het verbod blijkt Europa verder gegaan te zijn dan de markten hadden durven vermoeden. Volgens sommige analisten zou er een risico bestaan voor de marktliquiditeit.

Alle Europese indexen doken iets voor de middag de rode cijfers in. Vooral de financiële aandelen waren het slachtoffer voor de lamentabele Spaanse toestand. De Bel20 verloor 0,84%. De AEX in Amsterdam laat een verlies zien van 1,34%. Parijs boekt een verlies van 1,62% en de DAX in Frankfurt verliest 1,05%.

Vandaag presteerde D'Ieteren goed (+2,30%). De automarkt blijkt in maart minder te zijn gedaald en Febiac voorspelt een stabilisering van de markt. Het advies van ABN Amro voor D'Ieteren luidt dan ook: kopen. 

Ook UCB was lang sterkhouder. Uiteindelijk stokte het aandeel en viel terug naar een winst van 1,46%. De sterke opwaartse koers gedurende een groot gedeelte van dinsdag dankt UCB aan een geneesmiddel tegen de ziekte van Parkinson. Door de goeddkeuring van de Amerikaanse toezichthouder mag het middel Neupro er al vanaf deze zomer verkocht worden.

Door het slechte nieuws rond Spanje kregen vooral de financiële waarden klappen. KBC Groep verloor maar liefst 5,43%. Ook Ageas kraag het zwaar te verduren (-3,12%)

Verder verloor staaldraadgigant Bekaert 3,44%.

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees