Johan Van Herck: 'Zweden thuis is gunstige loting'

Johan Van Herck: 'Zweden thuis is gunstige loting'

Foto: BELGA

Johan Van Herck, bijna een jaar in functie als kapitein van de Belgische Davis Cup-ploeg, is tevreden met Zweden als tegenstander in de play-offs van de Wereldgroep. "Dit is zeker een gunstige loting. In de eerste plaats omdat we thuis spelen, dat is altijd een voordeel", reageert hij bij Belga.

Met Söderling of niet?

'Ten tweede is het voor Zweden afwachten of Robin Söderling zal spelen. Maar ook als hij meedoet, maken we zeker een kans', vervolgt Van Herck. Söderling is met zijn 30e plaats op de ATP-ranking de hoogst genoteerde Zweed. De tweevoudige finalist van Roland Garros sukkelt echter al sinds juli vorig jaar met klierkoorts en speelde al negen maanden geen wedstrijd meer.

België was bij de loting woensdag in Londen geen reekshoofd, en vermeed lastige tegenstanders als Duitsland of het Zwitserland van Roger Federer. 'Voor de spelers was een duel met Zwitserland wel een mooie affiche geweest, maar Zweden of Israël thuis waren sportief het meest haalbaar', aldus de kapitein. 'We vermijden bovendien ook een lastige verplaatsing naar Canada of Kazachstan.'

Wellicht in Charleroi

Het Belgische kwartet mag dus van 14 tot 16 september thuis spelen voor de promotie naar de Wereldgroep. 'Ik denk dat het in Charleroi zal zijn, maar dat moet de federatie nog bevestigen', zegt Van Herck.

De 37-jarige Antwerpenaar was er overigens als speler bij toen België voor het laatst tegen Zweden speelde. De Scandinaven waren in februari 1996 thuis met 4-1 te sterk, maar het was Van Herck die België de eerredder bezorgde met winst tegen Thomas Enqvist.