Papieren belastingaangifte wordt uitzondering

Papieren belastingaangifte wordt uitzondering

Foto: belga

De papieren belastingaangifte wordt de uitzondering op de regel. Dat was dinsdag te horen bij de voorstelling van de aangifte voor personenbelastinging editie 2012. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) wil het aantal biljetten dit jaar terugbrengen tot 1,85 miljoen.

Vorig jaar werd de vereenvoudigde belastingaangifte gelanceerd, waarbij personen met een voorspelbaar inkomen een voorstel krijgen toegestuurd waarmee ze al dan niet akkoord kunnen gaan.

Er werden 724.019 eenvoudige aangiften verstuurd en 87,08 procent van de ontvangers aanvaardde de aanslag. 'In 2012 willen we dat verdubbelen tot 1.464.065 aangiften', zegt Steven Vanackere.

Tax-on-web

Ook Tax-on-web, het elektronische aanslagbiljet, blijft aan populariteit winnen, met 3.193.491 gebruikers in 2011. 'De papieren aangifte zal niet onmiddellijk verdwijnen, de dienstverlening blijft voorop staan, maar we rekenen erop dat steeds meer gebruikers het voordeel van de elektronische systemen zullen inzien, zodat we op termijn de papierstapel nog verder kunnen terugdringen.'

De aangifte zelf ondergaat dit jaar geen ingrijpende wijzigingen. Er verdwijnen enkele rubrieken, onder meer voor de aftrek van waterverwarming op zonne-energie, en er zijn enkele nieuwe posten, voor bijvoorbeeld de werkbonus.

Wie gebruik maakt van de papieren aangifte heeft dit jaar tijd tot 28 juni. Tax-on-web is beschikbaar vanaf nu en moet ten laatste worden ingevuld op 17 juli (of 31 oktober in het geval van indiening door een mandataris).

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees