Kunstwerken in brand uit protest tegen besparingen

De directeur van het museum voor hedendaagse kunst van Casoria, nabij Napels, is dinsdag begonnen met het verbranden van zijn kunstwerken. Op die manier protesteert hij tegen de drastische besparingen van de Italiaanse overheid voor de cultuursector.

In de late namiddag stak directeur Antonio Manfredi, met medeweten en goedkeuring van de artieste, een werk van de Franse kunstenares Séverine Bourguignon in brand. Zij kon de iconoclastische happening op Skype volgen.

'De duizend werken die wij tentoonstellen zijn, door de onverschilligheid van de regering, sowieso bestemd om vernield te worden', zei Manfredi. Hij wil wekelijks drie kunstwerken in brand steken in het kader van zijn zelf uitgeroepen Art War.

Politiek asiel

Manfredi, die behalve met de Italiaanse overheid ook al jaren slag moet leveren tegen (dreigementen van) de plaatselijke maffia (de camorra), haalde vorig jaar reeds het nieuws door een brief aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel, waarin hij haar om asiel vraagt.

De Italiaanse overheid besteedt amper 0,21 procent van haar begroting aan cultuur. Dat is bijzonder weinig, zeker als je weet dat Italië bijna de helft van het culturele werelderfgoed huisvest.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees