Belgisch Fed Cup-team 2-0 achter tegen Japan

België staat na de eerste dag van de Fed Cup-ontmoeting in Tokio tegen Japan in de play-offs van de Wereldgroep op een 2-0 achterstand. Alison Van Uytvanck (WTA 274) en Tamaryn Hendler (WTA 203) bleken immers niet opgewassen tegen respectievelijk Ayumi Morita (WTA 83) en veterane Kimiko Date-Krumm (WTA 84). Winnen de Japanse vrouwen zondag nog één duel, promoveren zij naar de Wereldgroep en zakt België naar Wereldgroep II.

Van Uytvanck ging in het Ariake Coliseum in Tokio (hardcourt) met twee keer 6-4 onderuit tegen Ayumi Morita, met haar 83e plaats op de wereldranglijst de hoogste geklasseerde Japanse. De partij duurde 1 uur en 32 minuten.

Later op de dag moest Hendler haar meerdere erkennen in de inmiddels 41-jarige Date-Krumm. 'Tammy', maar liefst 22 jaar jonger dan haar opponente, verloor na 1 uur en 21 minuten met 6-1 en 6-4.

Zondag volgen de partijen tussen Hendler en Morita en tussen Van Uytvanck en Date-Krumm en ook het afsluitend dubbelspel. Daarin treden in principe Ysaline Bonaventure en An-Sophie Mestach aan tegen Morita en Rika Fujiwara. Beide kapiteins kunnen wel nog wijzigingen aanbrengen in hun opstellingen.

Piepjong

Het Belgische team moest na de afzeggingen van Kim Clijsters, Yanina Wickmayer en Kirsten Flipkens met een piepjonge selectie naar Tokio afreizen. Hendler is negentien, Van Uytvanck en Mestach achttien en Bonaventure pas zeventien.

Na de duels van zaterdag staat het team van kapitein Ann Devries al meteen met de rug tegen de muur. Eén verliespartij zondag betekent degradatie uit Wereldgroep I.

Corrigeer