Nederlandse rente loopt fors op na val regering

Nederlandse rente loopt fors op na val regering

Geert Wilders zaterdag in de Tweede Kamer. De gedoogconstructie is voorbij, de kiezer moet spreken, zei hij.Novum DIRK HOL Foto: © Novum DIRK HOL

De politieke onzekerheid doet de rente op Nederlandse staatobligaties fors stijgen. Daardoor dreigen onze noorderburen meer te moeten betalen om geld te kunnen lenen.

De rente op Nederlandse tienjarige leningen liep 9 basispunten op tot 2,4 procent. Relatief gezien blijft de Nederlandse rente op een laag niveau, maar het gaat wel degelijk om een forse stijging.

Het renteverschil met Duitsland (de "spread") ging naar 71 basispunten, het hoogste niveau dit jaar.Dat betekent dat Nederland 0,71 procent meer rente moet betalen dan Duitsland, omdat beleggers Duitsland zien als een veiligere investering.

 PVV-leider Geert Wilders blies zaterdag de gedoogcoalitie op tijdens onderhandelingen over extra bezuinigingen om het begrotingstekort in 2013 onder de EU-limiet van 3 procent te brengen. Volgens Wilders zouden de besparingen de bevolking te hard treffen.

De Belgische tienjaarrente noteerde rond 10 uur 1 basispunt hoger, net onder 3,5 procent.

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees