Gaat Carrefour weg uit België?

Gaat Carrefour weg uit België?

Foto: photonews

De Franse groep Carrefour trekt zich dit najaar terug uit België en zal al zijn vestigingen verkopen. Dat schrijft distributiewebsite RetailDetail, op basis van een rapport van Franse analisten van ING.

 Er wordt al jaren beweerd dat de Franse groep Carrefour de Belgische markt wil verlaten wegens 'te moeilijk'. In 2009 ontkende het hoofdkantoor die beweringen nog, maar in 2010 volgde wel een zware structurering.

Intussen zouden er opnieuw genoeg redenen zijn om België te willen verlaten. Carrefour zou wereldwijd steeds meer verlies maken: in 2011 nog een verlies van 2.1 miljard. In België verliest de groep dan weer marktaandeel ten voordele van low budget-winkels als Aldi en Lidl. 'De enige oplossing om Carrefour wereldwijd te redden, is het beperken van de activiteiten. Dat komt neer op de verkoop van nationale dochterfilialen', concluderen de ING-onderzoekers.

In juli wordt aan de top van de Carrefour-groep een wissel doorgevoerd. De Zweed Lars Olofsson wordt dan opgevolgd door de 63-jarige Georges Plassat. Hij zal ineens de halfjaarresultaten voorstellen en wellicht met nieuwe plannen voor de dag komen, al is het dus maar de vraag of een vertrek uit België daar bij hoort. Volgens ING-analisten zullen eerst vestigingen in Argentinië, Italië, Maleisië, Polen, Roemenië, Taiwan en Turkije moeten sluiten, maar is het daarna onherroepelijk onze beurt, gelijk met Griekenland.

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees