Meer kans op kanker rond nucleaire sites in België

MOL/RETIE/DESSEL - De kans op schildklierkanker ligt hoger in een straal van 20 kilometer rond de nucleaire sites van Mol-Dessel en Fleurus. Dat blijkt uit een studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid die werd voorgesteld in de Kamercommissie Volksgezondheid. 'Het risico is verhoogd, maar niet verontrustend", was te horen.'

 De wetenschappers gingen na of er rond de nucleaire centra meer gevallen voorkomen van schildklierkanker, een aandoening die gerelateerd is aan radioactieve besmetting. De opvallende conclusie luidt dat de kanker minder dan gemiddeld optreedt rond de kerncentrales, maar meer dan gemiddeld rond de nucleaire centra in Dessel en Fleurus.

'Geen verband'

Toch vallen er volgens het WIV voorlopig geen oorzakelijke verbanden te trekken. 'Als we binnen de straal van 20 kilometer gaan kijken, zou er een verband moeten zijn met de nabijheid van het nucleair centrum en de dominante windrichting', zei An Van Nieuwenhuyse van het Instituut. 'Dat is echter niet het geval.'

De cirkel van verhoogd risico rond Mol op de Belgische landkaart is evenwel opvallend. Rond Fleurus is de cirkel groter, met een overlapping van heel Brussel, waardoor de oorzaak wellicht elders moet worden gezocht. Overigens gaat het aantal gevallen van schildklierkanker in heel België in stijgende lijn, volgens de onderzoekers mogelijk omdat het vaker wordt gedetecteerd.

Bevestiging

Parlementsleden die in de buurt van de nucleaire centra wonen, kijken niet op van de resultaten. 'Dit bevestigt voor een stuk wat ik al jarenlang hoor van artsen en apothekers', zei Georges Gilkinet (Ecolo).

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx heeft naar eigen zeggen een dubbel gevoel bij de resultaten. 'Het WIV heeft voorlopig geen bewijs over een verband tussen kanker en de nabijheid van een nucleaire activiteit. Dat is op zich geruststellend nieuws, maar het is niet genoeg. Er zal in de komende jaren verder onderzoek nodig zijn, met meer gedetailleerde gegevens.'

Dat is ook het standpunt van het Instituut Volksgezondheid. In toekomstig onderzoek moet volgens de wetenschappers worden samengewerkt met de buurlanden, omdat zowel Nederland als Frankrijk kerncentrales nabij de grens hebben gebouwd. Zo kunnen ook gegevens over zeldzame aandoeningen, zoals acute leukemie bij kinderen, worden geanalyseerd. In België blijkt die ziekte te weinig voor te komen om er conclusies aan te verbinden.

Schildklierkanker is een vrij zeldzame vorm van kanker. Jaarlijks krijgen gemiddeld 2 op de 100.000 mensen ermee te kampen.

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees