Vrijdag acties bij Fnac

Vrijdag acties bij Fnac

Foto: ivan put

Vrijdag zullen er acties zijn bij winkelketen Fnac in België. Aanleiding is onzekerheid over de toekomst van de hoofdzetel en opslagplaats in Evere, waar zowat 120 mensen werken. De rest van de werknemers wil ook duidelijkheid over zijn toekomst.

Vrijdag zullen er delegaties van elke winkel in ons land naar Evere afzakken, waar een werkonderbreking plaatsvindt. De samenkomst staat gepland om 10 uur. Ook in de winkels zelf zullen rond die tijd personeelsvergaderingen plaatsvinden. In welke mate de klant last zal ondervinden, is nog niet duidelijk.

Begin dit jaar liet de Franse topman van Fnac verstaan dat er moest worden bespaard bij de winkelketen. In Frankrijk zullen er 310 banen verdwijnen en elders in Europa 200. 'Maar voor België weten we nog altijd niet waar we aan toe zijn. Tegelijk merken we dat er in het eerste kwartaal al meer mensen individueel zijn afgedankt dan over heel 2011', zegt Piet Van De Walle van de christelijke bediendebond LBC.

Evere

Vooral de site in Evere lijkt bedreigd. De vakbonden weten intussen dat het huurcontract op 15 oktober afloopt, maar kregen nog geen beloftes over een nieuwe locatie. 'De directie beloofde ons een antwoord tegen 31 mei, maar dat duurt veel te lang. De mensen willen zo snel mogelijk duidelijkheid. Daarnaast willen we eventuele ontslagen ook collectief omkaderen, via ernstig sociaal overleg. Nu hanteert de directie de salamitechniek, door personeel individueel te benaderen', aldus Van De Walle.

De actie van vrijdag is ook symbolisch. Op hetzelfde moment vindt in Parijs immers de aandeelhoudersvergadering van moedermaatschappij PPR plaats, waar men volgens de vakbonden 441 miljoen euro aan dividend wil uitkeren.

Bij Fnac in België werken nu 776 mensen, vorig jaar waren er dat 815.

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees