Ook man die enkel toekeek schuldig in verkrachtingszaak Hofstade

Ook man die enkel toekeek schuldig in verkrachtingszaak Hofstade

Foto: BELGA

HOFSTADE - De jury van het Brusselse assisenhof heeft donderdagnacht Pascal De Vliegher (39) schuldig bevonden aan verkrachting met de dood tot gevolg op de 56-jarige Danielle Hardy, met de verzwarende omstandigheid dat het slachtoffer verzwakt was.

Frédéric Matrai (31) is eveneens schuldig verklaard aan verkrachting op een verzwakt slachtoffer, maar niet aan de verzwarende omstandigheid van de dood. Beide mannen zijn ook schuldig verklaard aan diefstal terwijl Christophe Cnops (34) enkel schuldig is verklaard aan schuldig verzuim.

De feiten vonden plaats in de nacht van 29 op 30 december 2006, in het Bloso-domein van Hofstade. De Vliegher, Matrai en Cnops, die op kroegentocht waren, stootten er rond 02.00 uur 's nachts op de fel verzwakte Danielle Hardy. De drie mannen zouden haar eerst hebben proberen helpen, maar kort nadien begonnen De Vliegher en Matrai haar tas te doorzoeken en verkrachtte De Vliegher de 56-jarige vrouw, terwijl Cnops zijn twee kompanen achterliet. Danielle Hardy werd de volgende dag dood aangetroffen door een wandelaar.

Verzwarende omstandigheden

De assisenjury heeft donderdagnacht De Vliegher schuldig verklaard aan verkrachting met de dood tot gevolg, op een verzwakt slachtoffer. Ze baseerde zich daarvoor op zijn eigen verklaringen en die van Matrai, op de verwondingen van het slachtoffer en op het feit dat De Vlieghers DNA op de hals en schaamstreek van de vrouw werd gevonden. Voor de verzwarende omstandigheid van het overlijden verwees de jury naar het autopsieverslag, waaruit bleek dat Hardy door verstikking was gestorven, en opnieuw naar De Vlieghers eigen verklaringen. Zo had hij aan zijn psychiater verteld dat hij het slachtoffer had voelen stikken.

Frédéric Matrai werd schuldig bevonden aan verkrachting op een verzwakt slachtoffer, hoewel hij Hardy met geen vinger had aangeraakt, omdat hij 20 minuten was blijven toekijken hoe De Vliegher zich aan Hardy vergreep. Volgens de jury had hij op die manier de verkrachting mogelijk gemaakt en elke vlucht of verzet vanwege het slachtoffer verhinderd. Aan het overlijden van Hardy had Matrai volgens de jury geen schuld omdat hij mogelijk niet wist dat de vrouw aan het stikken was.

Christophe Cnops werd vrijgesproken van verkrachting omdat hij vrijwel onmiddellijk vertrokken was. De man had De Vliegher wel toegeroepen dat die moest opletten voor zijn DNA, maar in de ogen van de jury was dat mogelijk om hem van zijn plan af te brengen. De jury meende wel dat Cnops de mogelijkheid had om het slachtoffer te helpen of minstens de hulpdiensten te verwittigen. Omdat hij dat niet deed, werd hij schuldig bevonden aan schuldig verzuim.

De Vliegher en Matrai werden tenslotte ook schuldig bevonden aan diefstal terwijl Cnops ook daarvoor werd vrijgesproken.

Vrijdag om 10.00 uur beginnen de pleidooien over de strafmaat. De Vliegher riskeert 30 jaar cel, Matrai 15 jaar en Cnops 1 jaar.

 

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio