Bekaert: Aantal gedwongen ontslagen bijna de helft teruggeschroefd

Bekaert: Aantal gedwongen ontslagen bijna de helft teruggeschroefd

Bekaert Foto: BELGA

Het aantal mensen dat bij Bekaert gedwongen moet vertrekken wordt in het goedgekeurde sociale plan teruggebracht van 609 tot maximaal 324. Dat meldt de directie van Bekaert. Directie en vakbonden bereikten in de nacht van donderdag op vrijdag een akkoord over het sociaal plan. In Zwevegem, Deerlijk en Ingelmunster vallen geen naakte ontslagen voor arbeiders. 77 werknemers in Aalter gaan op 52 met brugpensioen.

In de Bekaert-vestiging in Aalter gaan 77 werknemers met brugpensioen op 52 jaar. Het argument om de mensen in Aalter op 52 met brugpensioen te laten gaan, is dat er in de vestiging daar technisch en juridisch sprake is van een sluiting, aldus het gemeenschappelijk vakbondsfront. Het regeerakkoord voorziet in dat geval nog altijd de mogelijkheid van brugpensioen op 52.

De vakbonden hebben alvast goede hoop dat het dossier een gunstige afloop kent. 'Er zijn de voorbije dagen voldoende contacten geweest met het ministerie. De sociale bemiddelaars hebben het voorstel afgetoetst', luidt het.

John Debrouwere van het ABVV meent dat er in het totale plaatje van het sociaal akkoord ook voldoende elementen zitten om groen licht te geven voor het voorstel. Hij wijst op de ernstige financiële inspanningen die Bekaert zal doen voor hertewerkstelling, met een tewerkstellingscel in het bedrijf zelf en een outplacementbureau dat aan de slag zal gaan.

In totaal komen er 124 werknemers in aanmerking voor brugpensioen. In de vestiging in Ingelmunster gaat het om 21 werknemers die verplicht met brugpensioen zouden gaan op de leeftijd van 55. In Zwevegem zouden 26 werknemers vrijwillig met brugpensioen kunnen, voor 6 bedienden op de leeftijd van 58, voor 20 arbeiders op de leeftijd van 56.

Bekaert: 'Plan beantwoordt aan prioriteiten vooropgesteld door directie'

Bekaert laat weten dat het plan 'beantwoordt aan de prioriteiten die van bij het begin van het overleg werden vooropgesteld door de directie: het aantal gedwongen ontslagen beperken en een goed sociaal plan uitwerken voor de getroffen werknemers, met uitdrukkelijke aandacht voor ondersteuning naar hertewerkstelling'.

Het terugdringen van de gedwongen ontslagen zal gebeuren door het optimaal benutten van interne mutaties, een raamakkoord voor vrijwillige vertrekkers, het niet verlengen van tijdelijke contracten en een brugpensioenregeling (waarvan de minimumleeftijd verder afgestemd wordt met het ministerie van Werk).
 
Het plan omvat volgens Bekaert ook een pakket maatregelen dat de wettelijke regelingen ruimschoots overschrijdt.
 
Geen gemakkelijke onderhandelingen
 
De onderhandelingen voor een sociaal akkoord bij Bekaert, waar 609 banen op de tocht stonden, liepen allesbehalve soepel. De standpunten van bonden en directie lagen lange tijd ver uit elkaar, zodat er een sociaal bemiddelaar aan te pas kwam.

Dat gebeurde nadat het personeel twee keer een 24 urenstaking hield, als waarschuwing voor de directie. De onderhandelingen voor het sociaal plan werden vrijdagmorgen rond drie uur afgerond.

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees