Joachim Bottieau grijpt brons op EK judo

Joachim Bottieau grijpt brons op EK judo

Foto: Photonews

Joachim Bottieau heeft vrijdag op het EK judo in het Russische Chelyabinsk een bronzen medaille veroverd in de klasse tot 81 kg. De 23-jarige Bottieau haalde het in zijn vijfde en laatste kamp met yuko van de Duitser Alexander Wieczerzak. Het is al de tweede Belgische medaille op dit EK, na de zilveren plak van Charline Van Snick donderdag in de klasse tot 48 kg.

Bottieau won zijn eerste twee kampen op het EK, tegen de Sloveen Aljaz Sedej (waza-ari) en de Georgiër Levan Tsiklauri (ippon), maar ging een ronde later onderuit tegen de Rus Sirazhudin Magomedov, die later het goud pakte. Bottieau werd naar de herkansingen verwezen, waar hij de Zweed Robin Pacek (ippon) klopte en ook sterker bleek dan Wieczerzak.

Londen 2012

Dankzij zijn prestaties in Rusland voldoet Bottieau meteen aan de door het Belgisch Interfederaal en Olympisch Comité (BOIC) opgelegde criteria voor deelname aan de Olympische Spelen van Londen. De BOIC-norm is immers een medaille op een grandslam of een grand prix of een top-5 op het EK. Om de internationale norm te halen, moeten de mannen in de top-22 van de olympische ranking (van 1 mei) staan. Daar staat Bottieau momenteel 21ste.