Dodelijke aanslagen in Syrische stad Idlib

Twee bomaanslagen in de stad Idlib, in het noordwesten van Syrië, hebben aan zeker acht mensen het leven gekost. Dat meldt de Syrische staatstelevisie. Gisteren riep het hoofd van de VN-waarnemersmissie alle partijen nog op om de gevechten te staken.

Onder de doden zijn burgers en veiligheidsagenten, meldde SANA. De verantwoordelijkheid werd gelegd bij 'gewapende terroristen', waarmee wordt gedoeld op de opstandelingen tegen het regime van president Bashar Assad.

Het Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat er meer dan twintig mensen, overwegend soldaten, bij de aanslagen zijn gedood.

Ook de staatstelevisie zegt dat het leeuwendeel van de dodelijke slachtoffers soldaten zijn en dat de 'terreuraanslagen' tegen de veiligheidsdiensten waren gericht.

'Enkel Syriërs kunnen het geweld stoppen'

Ondanks het vredesplan van de Verenigde Naties houdt het geweld in Syrië aan. Het hoofd van de VN-waarnemersmissie, de Noorse generaal-majoor Robert Mood, verklaarde gisteren dat zelfs 1.000 ongewapende waarnemers het geweld niet kunnen stoppen.

Mood zei dat zij onmogelijk 'alle problemen kunnen oplossen'. 'Wij willen gecombineerde inspanningen gericht op het welzijn van het Syrische volk, een echte beëindiging van geweld in al zijn vormen', zei hij.

De waarnemers moeten toezien op een internationaal vredesplan dat een eind moet maken aan de dertien maanden oude crisis in Syrië die al aan meer dan negenduizend mensen het leven heeft gekost.

Staakt-het-vuren mislukt

Als onderdeel van dit plan is op 12 april een staakt-het-vuren ingegaan, dat echter niet wordt nageleefd. Het regime blijft oppositiebolwerken aanvallen, terwijl opstandelingen hinderlagen blijven leggen voor regeringsstrijdkrachten.

Het Syrische leger heeft zijn manschappen en zware wapens ook niet teruggetrokken uit bevolkingscentra, hoewel dat aan bemiddelaar Kofi Annan was toegezegd.

Ook zondag vielen volgens activisten weer 25 doden. Onder hen veertien burgers die in het dorp Hamadi Omar in Centraal-Syrië werden doodgeschoten door militairen en drie soldaten die sneuvelden in een gevecht met militairen die naar de oppositie zijn overgelopen.

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees