Coene: 'Omvang kapitaalverhoging Dexia nog onduidelijk'

Coene: 'Omvang kapitaalverhoging Dexia nog onduidelijk'
Dexia zal hoogstwaarschijnlijk een kapitaalverhoging nodig hebben. Maar hoe groot die kapitaalinjectie zal worden, en wanneer die zal plaatsvinden, is nog onduidelijk. Dat zegt Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, in een toelichting op zijn uitspraken van vorige week.

Coene gaf toen in een gesloten zitting in de Kamer aan dat er een verhoging nodig was.  Coene nuanceerde vanmorgen op een persconferentie wel de berichten over een snelle kapitaalverhoging. 'Het woord dringendheid is nooit gebruikt', aldus Coene.

Volgens Coene is er formeel nog geen sprake van een vraag om een kapitaalverhoging. Het dossier wordt nog met de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie bekeken. Bedragen en timing kan Coene dus niet geven. Maar hij is wel voorstander om zo'n verhoging eerder vroeger dan later door te voeren.

Maar dat die verhoging er wel komt, is voor Coene een vaststaand feit. Het plan dat bij Europa werd ingediend, is volgens hem op te optimistische hypothesen gebaseerd. Hij gelooft niet in die uitgangspunten.

Een andere reden die de verhoging noodzakelijk maakt, is de gebrekkige solvabiliteit. Dexia moet die immers verhogen om geloofwaardig te zijn, klinkt het.

Na de hervormingen zou bij de restbank een portefeuille van nog zo'n 250 miljard euro worden beheerd. Als die onmiddellijk wordt verkocht, zou die volgens Coene maar 125 miljard opleveren. Het komt er dus op aan om de belegging tot de vervaldatum in portefeuille te houden. Liquideren kan maar met mondjesmaat, omdat de verliezen anders te hoog zouden oplopen

Garanties

Coene verwacht dat Europa voor eind mei de toestemming zal geven om de overheidsgaranties voor Dexia te verlengen. Een definitieve uitspraak zou pas later dit jaar volgen.

Nieuwe top

Volgens bronnen binnen de Wetstraat zou dan ook een nieuwe leiding voor Dexia worden aangesteld. De grootste kanshebber om de nieuwe ceo te worden is oud-Fortistopman Karel De Boeck. Hij treedt volgende week toe tot de raad van bestuur, en kan van daaruit ceo worden.

Op de persconferentie stelde Coene nog dat het belangrijk is dat er zo snel mogelijk een nieuwe top voor het bedrijf komt. Daarover gaf hij aan dat daar vorige week binnen de regering nog over gesproken is. 

'Naïef geweest'

Coene ontkende stellig dat hij het parlement heeft misbruikt omdat hij geen toegang zou hebben tot minister van Financiën Vanackere.  Hij zegt 'wat naïef' geweest te zijn bij het spreken achter gesloten deuren. Toen hij in de Dexia-commissie kwam spreken, ging dat wel goed, gaf hij aan.

Maar hij wil zich 'geen tweede keer laten vangen'. Hij zal parlementsleden in de toekomst geen gedetailleerde informatie over de situatie bij Dexia meer geven.  Als gouverneur is hij wel verplicht om zijn beleid een keer per jaar te komen toelichten. Dat zal hij wel blijven doen. 

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees