New Yorkers willen ondergronds park

New Yorkers willen ondergronds park

Het New Yorkse park High Line krijgt nu een ondergrondse variant. Foto: Photonews

De wereldstad New York wordt gekenmerkt door indrukwekkende architectuur en een skyline van wolkenkrabbers. Toch betreuren de New Yorkers het gebrek aan groen in hun stad. Omdat er boven de grond geen ruimte meer is voor een park, willen ze nu een ondergronds exemplaar aanleggen.

Om destijds het gebrek aan plaats tegen te gaan, is men in de hoogte gaan bouwen. Een grote hoeveelheid wolkenkrabbers zijn daarvan het gevolg. Nu willen de inwoners van New York die lijn ook naar beneden doortrekken. Ondergronds willen ze vooral het gebrek aan groen in de stad oplossen.

In de Lower East Side van Manhattan ligt een eeuwenoude site onder de grond te verkommeren. Het metrostation wordt al sinds 1948 niet meer gebruikt, maar de 5,5 meter hoge ruimte is nog in goede staat.

Het nieuwe park zou de naam Low Line krijgen, met een verwijzing naar het populaire park  High Line. Die groene site is aangelegd op oude, verhoogde treinrails en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers.

Het plan van Low Line is een idee van Dan Barash en James Ramsey. Maar hoe kunnen bomen en gras ondergronds groeien? Aan de hand van een speciaal systeem van zonnepanelen en glasvezel zal het licht van boven de grond doorgegeven worden naar onder. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de aanleg van het park miljoenen dollars zal kosten en jaren in beslag zal nemen.

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees