Rugzak weegt te zwaar voor ABVV

Rugzak weegt te zwaar voor ABVV

Foto: jobat.be

Het ABVV heeft bedenkingen bij het rugzakmodel dat Voka vorige week in Jobat bepleitte. ‘De verantwoordelijkheid komt te veel bij de individuele werknemer te liggen’, vindt algemeen secretaris Caroline Copers.

In Jobat van vorige week pleitte werkgeversorganisatie Voka voor een nieuw loopbaanmodel. In plaats van een ‘starre’ loopbaanstructuur waarin anciënniteit de doorslag geeft, pleitten de werkgevers voor een ‘rugzak’ waarin werknemers, naast een aantal basisrechten, overuren en verlofdagen kunnen opsparen.

Een werknemer die het op een bepaald moment in zijn loopbaan kalmer aan wil doen, kan terugvallen op die tijdsreserve. De rugzak vervangt voor Voka het huidige tijdskrediet, wat al langer een doorn in het oog is van de werkgeversorganisatie.

‘Meer responsabilisering van de werknemer is niet per definitie onbespreekbaar,’ zegt algemeen secretaris Caroline Copers, ‘maar wat Voka in de rugzak steekt, wordt tot nu toe collectief geregeld. Dat blijft best zo. Het gaat niet op om een collectief systeem van tijdskrediet te vervangen door een stelsel dat de verantwoordelijkheid bij de individuele werknemer legt. Met dit systeem moet je zelf maar zien dat je zonder veel tegenslagen verlofdagen bij elkaar sprokkelt voor een rustige oude dag. De verantwoordelijkheid komt helemaal bij de werknemer te liggen.’

En daar wringt het schoentje. Het ABVV heeft grote twijfels bij de ruimte die werknemers krijgen om die verantwoordelijkheid in te vullen. Copers: ‘Wie zegt dat werknemers die hun vakantiedagen en overuren opsparen, ooit echt de kans zullen krijgen om die op te nemen? En inmiddels heeft de werkgever toch maar mooi de vruchten geplukt van al die "gratis" overuren.’

>

>

>

>

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees