Cavendish schiet meteen raak in de Giro

Cavendish schiet meteen raak in de Giro

Foto: AFP

Mark Cavendish heeft de eerste rit in lijn in deze Ronde van Italië gewonnen. De Britse wereldkampioen was in een ontregelde massaspurt duidelijk sneller dan Metthew Goss, Soupe en Farrar.

De Belg Olivier Kaisen van Lotto-Belisol vormde samen met Miguel Rubiano en Alfredo Balloni meteen na de start van de tweede rit in deze Giro de vlucht van de dag. Ze fietsten samen een maximale voorsprong van dertien minuten en 35 seconden bij elkaar, maar onder leiding van het Team Sky van Mark Cavendish rekende het peloton de vluchters op 41 kilometer van de streep opnieuw in. Even later koos Lars Bak, ook van Lotto-Belisol het ruime sop, maar ook zijn inspanning was verloren moeite.

Op het plaatselijk parcours in Herning had leider Phinney met nog zes kilometer te gaan kettingproblemen. De jonge roze trui keek al snel aan tegen een achterstand van een halve minuut en werd opgewacht door zijn ploegmaat Santaromita.

Vooraan denderde de trein van Cavendish verder, maar ook Garmin en GreenEdge manifesteerden zich voor Farrar en Goss. De massaspurt werd in de laatste honderden meters ontregeld door een massale valpartij, die veroorzaakt werd door Theo Bos, maar dat sloog The Manx Express niet uit zijn lood en Cavendish rondde het werk van zijn Team Sky perfect af.

Taylor Phinney keerde net op tijd terug in het peloton om zijn roze trui veilig te stellen. De jonge Amerikaan behoudt negen seconden voorsprong op Geraint Thomas en dertien op Alex Rasmussen.

Top-10

1. Mark Cavendish (G-B/Sky), 206 km in 4 h 53:12.
(gemiddelde: 42,155 km/h)
2. Matt Goss (Aus/GEC) z.t.
3. Geoffrey Soupe (Fra/FDJ)
4. Tyler Farrar (USA/GRM)
5. Roberto Ferrari (Ita/AND)
6. Mark Renshaw (Aus/RAB)
7. Thor Hushovd (Nor/BMC)
8. Daniele Bennati (Ita/RSH)
9. William Bonnet (Fra/FDJ)
10. Geraint Thomas (G-B/SKY)

-bekijk de volledige uitslag op Sportwereld.beMeest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES