SPD stuurt aan op machtswissel

CDU wint het pleit in Sleeswijk-Holstein

CDU wint het pleit in Sleeswijk-Holstein

CDU-lijsttrekker Jost de Jager wuift vlak na het bekendworden van de exitpolls. Foto: REUTERS

De Duitse christendemocraten zouden de deelstaatverkiezingen in het noordelijke Sleeswijk-Holstein gewonnen hebben. Volgens de prognoses van de televisie-omroepen ZDF en ARD haalt de CDU 30,9 tot 31 procent. Dat is een kleine achteruitgang, maar net genoeg om de socialistische SPD voor te blijven als grootste partij.

De SPD is tweede met ongeveer 30 procent en heeft de betere kansen om een coalitie te vormen. De stembusgang was een nek-aan-nekrace tussen de twee grootste formaties van de bondsrepubliek.

De liberale FDP, CDU's coalitiepartner in Berlijn, zou verrassend de kiesdrempel halen met ongeveer 8 procent, maar verliest wel fors tegenover de bijna 15 procent van 2009. Dat betekent ook dat het samen met de huidige coalitiepartner CDU geen meerderheid meer heeft

De Groenen zouden goed scoren, met zo'n 13,2 procent. Opmerkelijk: de Piratenpartij geraakt met 8,2 tot 8,5 procent van de stemmen in het deelstaatparlement.

Het Südschleswigsche Wählerverband (SSW), de partij van de Deense minderheid, scoort ongeveer 4,5 procent en geraakt zo in de Landtag. De partij van de Deenstaligen is immers vrijgesteld van de kiesdrempel van 5 procent. De Linke struikelen wel over de drempel: 2,2 procent. In 2009 waren ze voor de eerste keer in het deelstaatparlement geraakt.

Zetels

Qua zetels zou er een gelijkspel zijn tussen CDU en SPD: elk 22. De SPD pleitte eerder voor een coalitie SPD-Groenen-SSW. Die zou met 35 zetels dus een meerderheid behalen. Natuurlijk zijn ook andere coalities mogelijk. De Groenen wezen wel al een samengaan met CDU en FDP af.

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees