Spanje overweegt financiële steun voor banken

Spanje overweegt financiële steun voor banken

De bankaandelen trekken de Spaanse beurzen al een tijd omlaag. Foto: © REUTERS

Spanje sluit niet langer uit dat het belastinggeld zou inzetten voor de redding van haar banken. "Wanneer staatsmiddelen nodig zijn om het financiële systeem te redden, zullen we daarnaar teruggrijpen", verklaarde premier Mariano Rajoy maandag in een interview op radiozender Onda Cero.

In het verleden hamerde de conservatieve regering er steeds op dat ze niet langer belastinggeld zou inzetten. Het devies van Rajoy luidt nu dat "in uiterste nood" toch nog overheidsgeld naar de banken zal vloeien.

De Spaanse banken hebben sinds 2008 zwaar te lijden onder de ineenstorting van de vastgoedmarkt. Ze hebben samen al voor 53,8 miljard euro provisies aangelegd, maar zitten nog steeds met 184 miljard euro aan problematische kredieten in hun portefeuille, zo bleek onlangs uit cijfers van de Spaanse centrale bank.

Rajoy kondigde voor komende vrijdag in elk geval een bankenhervorming aan, waarbij heel wat risicopapier uit de balans van de financiële instellingen zou moeten verdwijnen. "De bedoeling is om aan de wereld duidelijk te maken dat de Spaanse financiële instellingen solvabel zullen zijn."

Als Spanje opnieuw met staatssteun over de brug komt, brengt dat de begroting niet in gevaar, verzekerde Rajoy nog. De doelstelling blijft om het overheidstekort van 8,51 pct van het bbp in 2011 terug te brengen tot 5,3 pct dit jaar. "Overheidsgeld zal slechts in beperkte gevallen gebruikt worden, we zullen het vrijdag zeggen. Dit zal het overheidstekort niet aantasten."

De Spaanse minister van Economie liet eerder al verstaan dat hij een apart agentschap wil oprichten om de probleemkredieten in onder te brengen. Maar dit scenario lijkt weinig kans te maken. "Ik ben geen fan van een bad bank", zei de premier.

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees