Fit & Gezond

Post op Facebook maken bevredigt zelfde hersengebied als seks

Post op Facebook maken bevredigt zelfde hersengebied als seks

Foto: AP

Een post op een sociale netwerksite als Facebook, seks of een goede maaltijd zorgen alle voor bevrediging in hetzelfde hersengebied. Dat ontdekten onderzoekers aan de Amerikaanse Harvarduniversiteit. Als mensen iets persoonlijks kwijt kunnen, dan heeft dat een fysieke uitwerking gelijkaardig aan seks of eten.

Volgens de wetenschappers is die bevrediging te verklaren door de menselijke drang om iets over zichzelf te vertellen.

De mens gebruikt 30 tot 40 procent van de eigen gesprekstijd om te vertellen over eigen ervaringen. Zo’n ’zelfopenbaring’ is in dat geval een beloning. Hoe hoog de bevrediging is, testten de onderzoekers niet.

"We hebben niet bewezen dat een zelfopenbaring dat hersengebied evenveel bevredigt als andere belonende activiteiten", zei onderzoeker Diana Tamir. Vermoedelijk is een vriend iets vertellen wel bevredigender dan iets met een onbekende delen.

Bij hun experiment namen de onderzoekers waar of de deelnemers zelfs afstand zouden doen van geld om iets over henzelf te kunnen vertellen. Gemiddeld waren de proefkonijnen bereid om 17 procent minder geld te krijgen, enkel en alleen om vragen over hun eigen leven te beantwoorden in plaats van vragen over andere personen of thema’s.
 

Het beste van Enkel voor abonnees